Radna posjeta župana Bavarskoj

Sastanak ministrice Kaniber i župana Anušića u bavarskoj Vladi: 

Bavarski model u poljoprivredi i gospodarstvu istočne Hrvatske.


Tijekom dvodnevnog boravka u Bavarskoj, župan Ivan Anušić je sa suradnicima posjetio i Vladu Republike Bavarske gdje je održan radni sastanak s ministricom poljoprivrede, prehrane i šumarstva Republike Bavarske Michaelom Kaniber. Osječko-baranjsku županiju želimo brendirati kao međunarodno prepoznatu regiju u kojoj će se razvoj temeljiti na spoju poljoprivrede i turizma, rekao je tijekom sastanka župan Anušić, jer najveća slavonska županija može ponuditi programe kontinentalnog turizma, s naglaskom na ekološku poljoprivredu i očuvani okoliš.

- Sretna sam zbog ovog zajedničkog sastanka. Vidjelo se da Bavarska i Hrvatska imaju puno toga zajedničkog, i na agrarno-političkom polju i u turizmu. Obje zemlje su prekrasne s izvanrednim resursima koje rado koristimo i dalje razvijamo. Raduje me čuti da Hrvatska u suradnji s Europskom Unijom u budućnosti može biti uspješna. Mi se zalažemo za apsolutnu raznolikost gospodarstava. Želimo da naša ruralna gospodarstva, poduzetnici i seljaci imaju najbolje početne uvjete, ali moramo reći da podržavamo takozvanu premijsku kvalitetu, te je kupac u jednom dijelu spreman potrošiti nešto više novca za dobro mlijeko ili dobar proizvod - rekla je nakon sastanka ministrica Michaela Kaniber.

Ministrica Kaniber porijeklom je Hrvatica, a na čelu je iznimno važnog bavarskog ministarstva.
- Rekla bih kako su se Hrvati u Bavarskoj i Njemačkoj na najbolji način uspjeli integrirati jer su Hrvati, ukupno gledano, vrlo vrijedan narod. Potječem iz ruralnog područja i imamo izvrstan odnos sa seljacima, počašćena sam i zahvalna na povjerenju koje mi je ukazao predsjednik Vlade Söder kada me imenovao za ministricu. Smatram da je to veliki znak i da mi Hrvati našoj novoj domovini Bavarskoj možemo nešto jednim dijelom zauzvrat dati te da se možemo boriti za najbolje uvjete u Bavarskoj - pojasnila je Kaniber.

Samo u Munchenu živi oko 40.000 Hrvata. Stoga su se župan i ministrica dotakli i neizbježne teme - odlaska mladih ljudi iz Slavonije, Baranje pa i cijele Hrvatske u europske zemlje od kojih je Bavarska jedna od zanimljivijih destinacija.

-Na zaustavljanju iseljavanja moramo raditi strateški i dugoročno, a mladim ljudima ponuditi ekonomske mjere ispred socijalnih. Zaštićuju i osnažuju svoju poljoprivrednu proizvodnju, usmjeravaju je prema ekološkoj i postavili su određene standarde u kvaliteti namirnica. Time mladim ljudima nude mogućnost da i u ruralnim područjima žive i rade jednako kvalitetno kao i u gradovima - rekao je Anušić.
Župan Ivan Anušić naglasio je da je sastanak s ministricom svakako vrhunac posjeta Županije Münchenu i Bavarskoj - Bavarska je najrazvijenija savezna republika u Njemačkoj i 15. ekonomija u svijetu. Ne treba biti previše pametan da se stvari koje se ovdje rade desetljećima jednostavno preslikaju na Hrvatsku zato što smo vrlo slični. Bavarska i Osječko-baranjska županija slične su i geografski kao i potencijalima u poljoprivredi i turizmu kao granama gospodarstva. Razgovori koje smo danas vodili početak su ozbiljne suradnje, a ministrica je iskazala želju da posjeti Slavoniju jer je u prosincu dogovoren posjet na razini naših Vlada, tako da nastavak razgovora očekujem u Osijeku. Nekakve dobre prakse koje su oni već davno uveli možemo savjetovanjima uvesti i kod nas - izjavio je župan.

Osječko-baranjska županija mora biti predvodnik političkog, gospodarskog i svakog drugog života na istoku Hrvatske. Početkom listopada u Grazu predstavljamo naše gospodarske mogućnosti, o kojima smo i danas govorili s ministricom poljoprivrede i vjerujem u osnaživanje suradnje koja će rezultirati konkretnim projektima na području naše županije.

Poslušajte ako ste propustili

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive

Please publish modules in offcanvas position.