Korizmeni običaji u Podravskoj Moslavini

Korizmeni običaji u Podravskoj Moslavini

Korizma je za sve kršćane posebno vrijeme, vrijeme kada se svatko od nas priprema da dostojno, spokojno i čistoga srca dočeka najveći kršćanski blagdan – Uskrs.

Običaj je da u ovih 40 dana nema zabava, vjenčanja...pripremaju se posna, nemasna jela, te se tako duhovno i tjelesno nastojimo sjetiti da je naš zemaljski život prolazan.

Članovi KUD-a “Slavonac“ P.Moslavina nastoje očuvati i običaje svoga mjesta, stoga su 5.puta po redu organizirali Korizmene običaje, u suradnji sa Župom Rođenja Bl.Djevice Marije P.Moslavina.

U programu Korizmenih običaja su:

- „Korizmeni stol“  - izložba i blagoslov korizmenih jela,
- Križni put,
- Koncert korizmenih pjesama „O Isuse, daj da pjevam“.

U Društvenom domu P.Moslavina sudionici su izložili jela koja su se pripremala u korizmeno vrijeme, a Korizmene stolove blagoslovio je Josip Vračarić, župnik župe sv. Ivana Krstitelja iz Crnca.

Predsjednica KUD-a Marta Zetaić pozdravila je nazočne u ime članova KUD-a te podijelila Zahvalnice sudionicima. Uz domaćine, KUD „SlavonacPodravska Moslavina, u izložbi korizmenog jela i koncertu korizmenih pjesama sudjelovali su: KUD „Matija Gubec“ Donji Miholjac, HKUD „Biseri Slavonije“ Beničanci, KUD „Podravina“ Čađavica, KUD „Zdenac“ Zdenci, Udruga „Rukotvorine“ Zdenci, Pučke pjevačice Crkve sv. Lovre Baranjsko Petrovo Selo i Crkveni zbor župe Rođenja Bl. Djevice Marije Podravska Moslavina.

Križni put u Crkvi Rođenja Bl.Djevice Marije P.Moslavina predvodio je župnik, dok su postaje Križnog puta čitali predstavnici svih sudionika.

Nakon Križnog puta, uslijedio je koncert korizmenih pjesama „O Isuse, daj da pjevam“ u Crkvi Rođenja Bl.Djevice Marije.

Svi sudionici i gosti, nakon koncerta, uputili su se u Društveni dom te blagovali posna jela s Korizmenih stolova.

- Bilo je ovo jedno prekrasno druženje, bez glazbe i plesa, u duhu korizmenog vremena, znajući da smo mladima prenijeli običaje nas i naših predaka, znajući da će oni to dalje nastaviti i prenositi  svojim i našim potomcima - kaže Marija Šimara, tajnica KUD-a “Slavonac” u Podravskoj Moslavini.

Live stream

 

▶️ SLUŠAJTE UŽIVO

Upravo svira:

 

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Ivan Korov i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije