Predstavljene mogućnosti financiranja poduzetnika

HAMAG-BICRO INFORMIRAO SLAVONSKE PODUZETNIKE
O MOGUĆNOSTIMA FINANCIRANJA
Ukupna vrijednost ugovorenih projekata u Slavoniji 686,5 milijuna kuna

OSIJEK, 16. listopada 2018. - Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Županijskom komorom Osijek, organizirala je prezentaciju o mogućnostima financiranja slavonskih poduzetnika, s ciljem poticanja gospodarstva Slavonije i Baranje. HAMAG-BICRO već drugu godinu zaredom organizira prezentacije na području Slavonije i Baranje, s ciljem postizanja što više razine informiranosti poduzetnika, a radi veće apsorpcije sredstava iz EU fondova. 

Ovom prigodom prisutnima se uvodnim riječima obratio Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije, a skup je pozdravnim govorom otvorio Mario Turalija, član Uprave HAMAG-BICRO-a koji je izjavio: „U skladu s modelom Projekta Slavonija, Baranja i Srijem Vlade Republike Hrvatske, HAMAG-BICRO osnažuje rast poduzetništva u Slavoniji kako bi se naši poduzetnici zaduživali po jednako povoljnim uvjetima kao i poduzetnici u Europskoj uniji, ako ne i povoljnijim. Cilj nam je da BDP u Slavoniji naraste, kako bismo ljudima u Slavoniji omogućili kvalitetan život i spriječili iseljavanje. HAMAG-BICRO konstantno bilježi rapidan rast plasmana financijskih sredstava te je plasirao preko 329 milijuna kuna zajmova te gotovo 2,5 milijarde kuna bespovratnih sredstava. Ukupna vrijednost projekata ugovorenih u Slavoniji iznosi 686,5 milijuna kuna, pri čemu je najzastupljenija Osječko-baranjska županija, s ugovorenim bespovratnim sredstvima iznad 231 milijuna kuna.“

Potom su predstavljeni aktualni otvoreni pozivi u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ u financijskom razdoblju 2014. – 2020., a koje vrednuje i provodi HAMAG-BICRO. Ujedno su najavljeni pozivi iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ prema indikativnom godišnjem planu, a koji će biti objavljeni do kraja godine. Agencija je ovom prigodom s poduzetnicima podijelila prikupljeno bogato iskustvo u vrednovanju i provedbi projekata iz EU fondova, kako bi im se olakšao proces prijave i provedbe njihovih projekata. Tako su upoznati s najčešćim pogreškama koje se događaju prilikom izrade projektnih prijava te s pojedinim fazama tijekom provedbe projekta, nakon potpisa ugovora.

Poduzetnicima su također prezentirane mogućnosti financiranja putem financijskih instrumenata, s posebnim naglaskom na Mikro i Male zajmove za ruralni razvoj s kamatnim stopama od 0,5% do 1,0%, dok za mljekarski sektor kamatna stopa iznosi svega 0,1 %. Mikro zajmovi se mogu zatražiti u iznosima od 1.000 eura do 25.000 eura uz mogućnost korištenja do 6 mjeseci, nakon čega je moguć poček do 12 mjeseci (ukoliko je rok otplate dulji od 2 godine) te rok otplate do 5 godina. Mali zajmovi odnose se na iznose od 25.001 eura do 50.000 eura, uz rok korištenja do 6 mjeseci, mogućnost počeka do 12 mjeseci (ukoliko je rok otplate dulji od 2 godine) te rok otplate do 10 godina.

Pozivi iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ koji će biti objavljeni do kraja godine (prema indikativnom godišnjem planu):
Povećanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-ova putem IKT-a - Faza II (e-savjetovanje)
Inovacije novoosnovanih MSP-ova – Faza II (e-savjetovanje)
Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja - Faza II (prosinac 2018. godine)
Pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP putem poduzetničkih potpornih institucija (PPI) - Faza II (prosinac 2018. godine)


Kontakt osoba:
Helena Madunić
Odnosi s javnošćuHrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije
Ksaver 208
10000 Zagreb
Tel: +385 1 488 1006
Mob: +385 91 233 69 86
www.hamagbicro.hr

Poslušajte ako ste propustili

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive

Please publish modules in offcanvas position.