Usvojen Zakon o obavljanju studentskih poslova

Nakon dva čitanja i iscrpnih rasprava, zadovoljstvo mi je da danas, kao bivši student i studentski predstavnik, mogu informirati zainteresiranu javnost kako je na 9. sjednici Hrvatskog sabora s 85 glasova za, 2 glasova protiv i 32 suzdržanih usvojen dugoočekivani Zakon o obavljanju studentskih poslova, koji će na snagu stupiti u roku 8 dana od dana objave u Narodnim novinama. 

Usvajanjem ovog Zakona napravili smo veliki iskorak u području reguliranja obavljanja studentskih poslova, stoga u nastavku još jednom ističem ključne promjene koje donosi Zakon o obavljanju studentskih poslova.
Zakon proširuje pravo obavljanja studentskih poslova na sve studente koji nemaju sklopljen ugovor o radu (dakle, i na izvanredne studente), garantira studentima isplatu plaća i uvodi obvezu posrednika da djeluje s ciljem zaštite studentskih prava, uvodi i definira izračun minimalne naknade po satu kao i pravo na uvećanje naknada za rad nedjeljom, blagdanima, noćni rad te prekovremene sate, donosi digitalizaciju sustava i povećanje transparentnosti, obvezuje posrednika da naknadu ulaže u poboljšanje studentskog standarda te štiti radnike od izvanrednih otkaza i zapošljavanja studenata na njihova radna mjesta.


„Izvanredni studenti godinama čekaju da im se omogući pravo obavljanja studentski poslova, a redoviti studenti da to isto obavljanje studentskih poslova bude kvalitetno regulirano, a oni sigurni da će primiti naknadu za posao koji su obavili. Drago mi je što sam mogao doprinijeti donošenju Zakona koji ima direktan utjecaj na 17 tisuća studenata Sveučilišta u Osijeku, odnosno više od 150 tisuća studenata u Republici Hrvatskoj. Drago mi je da smo svi zajedno pokazali da su nam studenti bitni.“ - smatra Domagoj Mikulić, zastupnik iz IV. izborne jedinice.


Budući da će stupanjem na snagu Zakona svi studenti koji nisu u radnom odnosu dobiti priliku obavljati studentske poslove, vjerujem kako će zakon pozitivno utjecati i na poboljšanje studentskog standarda, ali i omogućiti većem broju mladih u Republici Hrvatskoj da studiraju bez da su isključivi trošak svojim obiteljima.

 

 

Poslušajte ako ste propustili

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive

Please publish modules in offcanvas position.