Dom za 5.200 obitelji u RH

U Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja danas su medijima predstavljeni prvi službeni rezultati ovogodišnjeg poziva za subvencionirane stambene kredite. 

Natječaj je bio otvoren od 3. rujna do 5. listopada 2018. godine. Ove se godine za ovu mjeru stambenog zbrinjavanja prijavilo čak 26 posto više mladih nego lani. Subvencija za stambeni kredit traje pet godina i povećava se za po dvije godine za svako novorođeno dijete. Subvencije se kreću od 30 do 51 posto, ovisno o indeksu razvijenosti. Najveće dobivaju oni koji namjeravaju kupiti stan ili kuću ili izgraditi kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba.

Odluku o odobravanju subvencioniranja kredita donosi APN nakon što uvidom u odluku i dokumentaciju, koje mu je dostavila odabrana kreditna institucija, utvrdi da su za to ispunjeni zakonom propisani uvjeti. 

APN je obradila sve pristigle zahtjeve, točnije njih 3033 od kojih je odobreno 2873, ili 94 posto od ukupno prijavljenih.

Na dopuni je još 141 zahtjev zbog nepotpune dokumentacije.

Odbijeno je 12 zahtjeva, a odustalo je njih 7.

Ako zbrojimo subvencije od prošlog natječaja i od ove godine, možemo reći da je u godinu dana više od 5.200 obitelji osiguralo svoje stambeno pitanje zahvaljujući ovoj mjeri. I tih 5.200 obitelji sada ima svoj dom, ovdje u Hrvatskoj.

Prosjek godina onih koji dobivaju subvencije je 33, a prosječna mjesečna rata ili anuitet 386 eura, što je 2.900 kuna.

“Ono što me najviše veseli i još je jedan dokaz da je ova mjera sve uspješnija jest da imamo najveći rast subvencija u slavonskim županijama, Vukovarsko srijemskoj gdje je prošle godine bilo 44 subvencija, ove godine ih imamo 104” - izjavio je ministar Predrag Štromar.

Osim Vukovarsko-srijemske najveći rast nastavljaju Brodsko-posavska sa 102% povećanja, zatim Virovitičko-podravska sa 96% povećanja, pa Požeško-slavonska sa 93%, Ličko-senjska 84% te Osječko-baranjska županija 78%.

I dalje je najviše subvencija otišlo u Zagreb, njih 859, što je na nivou prošle godine.

Za kupnju ili izgradnju kuće povećan je broj subvencija za 60%.

Do sada je ovom mjerom stambenog zbrinjavanja više od 5.200 obitelji osiguralo svoj dom. U naredne dvije godine očekuje se još pet ili šest tisuća obitelji kojima će ova mjera pomoći da kupe stan ili kuću, ili izgrade kuću. Do sada je u tim obiteljima koje su lani dobile subvenciju rođeno 300 djece.

“Ovom mjerom ne možemo riješiti sve probleme u Hrvatskoj niti će samo zbog ovoga svi mladi ostati. Međutim, negdje treba krenuti i ovo je samo jedna od mjera” – poručio je ministar Štromar te dodao „ono što građani od nas očekuju je da probleme rješavamo, ne da samo o njima pričamo, a subvencioniranje stambenih kredita je konkretna mjera za rješavanje problema demografije.“

Mladi će se za subvencionirane stambene kredite ponovno moći javiti iduće 2019. i 2020. godine kada će biti raspisani novi natječaji.

Spomenimo i to kako Ministarstvo provodi još jednu mjeru stambenog zbrinjavanja, a to je Program društveno poticane stanogradnje POS. Do sada je po ovom programu izgrađeno preko 8000 stanova i toliko obitelji sada ima svoj dom zahvaljujući POS-u. U narednom razdoblju u planu je izgradnja novih 1000 stanova.

Do kraja ovoga mandata 20 tisuća obitelji će imati svoj dom zahvaljujući ovim mjerama stambenog zbrinjavanja.

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive

Please publish modules in offcanvas position.