Beskamatni krediti poduzetnicima

Beskamatni krediti za male i srednje poduzetnike te poduzetnike početnike u Osječko-baranjskoj županiji

Nakon prošlogodišnjeg omogućavanja beskamatnih kredita za žene i mlade poduzetnike, ukupne vrijednosti 20 milijuna kuna, uspješna suradnja Osječko-baranjske županije i Hrvatske banke za obnovu i razvitak proširena je i na osiguranje najpovoljnijih uvjeta kreditiranja na hrvatskom bankarskom tržištu za male i srednje poduzetnike te poduzetnike početnike. Naime, u cilju realizacije Programa kreditiranja razvitka malog i srednjeg poduzetništva i Programa kreditiranja poduzetništva početnika, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i član Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo danas, 24. siječnja 2019. godine, potpisali su Ugovor o poslovnoj suradnji.

- Danas potpisani sporazum vrijedan je 45 milijuna kuna, s time da je 30 milijuna kuna kreditne podrške namijenjeno poduzetnicima koji već posluju na tržištu i dokazali su tržišnu konkurentnost, a 15 milijuna kuna namijenjeno je poduzetnicima početnicima kojima se najteže otvaraju vrata banaka. Ovim putem HBOR u suradnji sa Županijom upravo njima otvara vrata u poduzetništvo - rekao je član Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo te dodao:

- Drago mi je da se beskamatna sredstva koja je Županija omogućila tijekom prošle godine već koriste i da su omogućila nova zapošljavanja, a to je i bio glavni cilj ove inicijative. Vjerujem da će danas omogućeni povoljni uvjeti dati poticaj i ovim kategorijama poduzetnika da ulažu u svoje poslovanje te time potaknu gospodarstvo i stvore nova radna mjesta kao preduvjet ostanka ljudi u Osječko-baranjskoj županiji.

Župan Ivan Anušić naglasio je da Osječko-baranjska županija u suradnji s HBOR-om jedina u Hrvatskoj provodi projekte beskamatnog kreditiranja.

- Poduzetništvo i obrtništvo su temelj razvoja naše županije i cijele Hrvatske te ih treba poticati na sve načine, a krediti bez kamata su upravo idealan način. Vjerujem da će ponuđene kredite osobito koristiti proizvođači hrane, voća i povrća te oni koji se žele baviti turizmom. Županija kao regionalna samouprava daje punu potporu svim poduzetnicima i investitorima, svi su dobrodošli, a očekujem da će se sada znatnije aktivirati djelatnost u kojoj imamo najveći potencijal, proizvodnja hrane - rekao je župan Anušić.

Prema potpisanom Ugovoru, Osječko-baranjska županija će subvencionirati kamate do 2 postotna poena godišnje trgovačkim društvima, obrtima i zadrugama koje ulažu na područje Županije, i to do iskorištenja ukupnog kreditnog potencijala. Krediti su namijenjeni za ulaganja u kupovinu zemljišta, građevinskih objekata, opreme i uređaja te ulaganja u obrtna sredstva do 30 % iznosa kredita. Najniži iznos kredita po Programu kreditiranja razvitka malog i srednjeg poduzetništva je 80 tisuća kuna, a najviši 8 milijuna kuna, uz poček do 3 godine i rok otplate do 12 godina uključujući i poček. Za krajnje korisnike kamatna stopa iznosit će 0 % (za poduzetnike koji ulažu na potpomognuta područja - jedinice lokalne samouprave razvrstane u I., II. III. i IV. skupinu i koji su dokazali tržišnu konkurentnost uspješnom prodajom na domaćem i/ili inozemnom tržištu), odnosno 1 % za ostale poduzetnike koji kreditiraju nove investicije, uz mogućnost dodatnog snižavanja kamatne stope.

Najniži iznos kredita po Programu kreditiranja poduzetnika početnika je 80 tisuća kuna, a najviši 1,8 milijuna kuna, poček je 3 godine, rok otplate do 14 godina uključujući i poček, a za krajnje korisnike kamata će iznositi 0 %.

Uz preuzimanje kamate na poduzetničke kredite prema Programu kreditiranja poduzetništva žena i Programu kreditiranja poduzetništva mladih za mlade poduzetnike, Osječko-baranjska županija trenutno subvencionira kamatu na poduzetničke kredite za projekte "Lokalni projekti razvoja malog gospodarstva" za 2009. godinu i "Kreditom do konkurentnosti" koje provodi u suradnji s resornim ministarstvom i poslovnim bankama te svoj samostalni projekt "Kreditiranje obrtnih sredstava" s poslovnim bankama, za što je u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2019. godinu planirano 3,2 milijuna kuna.

Poslušajte ako ste propustili

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive

Please publish modules in offcanvas position.