Projekt obnove kulturne baštine vrijedan 150 milijuna kuna

U velikoj dvorani dvorca “Mailath” u Donjem Miholjcu održana je javna prezentacija dva značajna projekta koji su usko povezani. Riječ je o projektima “Kulturna baština Prandau – Mailath” i Strategija razvoja turizma na području Grada. Na prezentaciji su građanima o Strategiji razvoja turizma na području Grada, revitalizaciji i valorizaciji dvoraca Prandau – Mailath, izgradnji i uređenju Botaničkog vrta u Donjem Miholjcu, rekonstrukciji Multimedijalnog kulturnog centra i uređenju Trga Ante Starčevića govorili stručnjaci iz svojih područja Damir Novotny, Damir Vrban, Predrag Rechner i Jadranko Hrvačević. Grad će projekt "Kulturna baština Prandau-Mailath" aplicirati na natječaj EU fondova čije se otvaranje očekuje početkom idućeg mjeseca.

- Vjerujem da nismo daleko od realizacije ovog projekta, samo treba napraviti sljedeći korak, a to je sve ovo skupa nominirati za sredstva, doći do tih sredstava i krenuti u realizaciju istoga. Uvjeren sam da ćemo uspjeti u tome - istaknuo je idejni začetnik i voditelj Projekta Valent Poslon. U uspješnu prolaznost na natječaju projekta "Kulturna baština Prandau-Mailath" vjeruje i gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić. Projekt uređenja Donjeg Miholjca vrijedan je 150 milijuna kuna.

Sva četiri predavača složila su se kako je dvorac Prandau-Mailath vrijednost i bogatstvo ovoga kraja i srce cijelog kompleksa, dok je diplomirani ekonomista, doktor znanosti Damir Novotny istaknuo kako građani Donjeg Miholjca možda po prvi put u novijoj povijesti imaju šansu za tranziciju iz industrijskog u turistički grad. - Imate četiri važna aspekta turističke ponude s kojima raspolažete i koja ćete razvijati: prirodne ljepote, mogućnosti aktivnog odmora koji se odnosi na lovce i ribolovce, na one koji se voze biciklima, jer imate biciklističke staze, kulturnu baštinu i autentičnu gastronomiju – naglasio je Novotny.

Diplomirani inženjer arhitekture Jadranko Hrvačević, projektant na kulturnoj baštini istaknuo je kako je dvorac Prandau-Mailath jedan od najljepših i najočuvanijih dvoraca u Hrvatskoj. - Mi smo dosta istražili ovaj dvorac kako kroz restauratorsko-konzervatorske istražne radove tako i kroz funkcionalne. Dvorac je pravi biser jer se u kamenu nalaze živi organizmi za koje ne znamo kojim su putem došli, možda ih je netko fizički ubacio još tijekom gradnje ili su se oni s vremenom razvili, ali ti organizmi sad žive u kamenu i zbog njih je kamen dvorca u odličnom stanju. Fascinantna je i drvena građa dvorca, odnosno svi drveni elementi koji su u odličnom stanju i nevjerojatno je da nema nekih oštećenja unutar građe kao što je crvotočina – istaknuo je Hrvačević. 

Pojašnjavajući buduću namjenu dvorca Valent Poslon je istaknuo kako je cijeli ovaj koncept zamišljen tako da službe koje su trenutno tu izađu iz cijelog dvorca. To je preduvjet da bi se uopće nešto građevinski ovdje moglo raditi i da bi se ovaj kompleks mogao dovesti u željeno stanje – naglasio je Poslon. Druga stvar je što bi namjena ovog objekta, trebala biti u funkciji turizma, kulture i autohtone gastronomije, tako da će u budućnosti dvorac imati smještajni kapacitet s restoranom autohtone kuhinje.

Veliko zanimanje građana izazvalo je i izlaganje projektanta Damira Vrbana koji je bio zadužen za predstavljanje projekta “Izgradnja i uređenje Botaničkog vrta u Donjem Miholjcu”. Botanički vrt će biti smješten pored stare vojarne na dvije tisuće kvadrata i biti će u obliku kruga. Najviši dio staklene zgrade u kojoj će biti napravljeno sve potrebno za što bolji prikaz i držanje biljaka biti će na pojedinim mjestima viši od 20 metara, koliko je potrebno za neka egzotična drveća. Ujedno će pored toga biti slap, pa će time Donji Miholjac imati jedan od najvećih slapova u Hrvatskoj.

Rekonstrukcijom Multimedijalnog centra i uređenjem Trga Ante Starčevića također će se promijeniti dosadašnja vizura središta Grada. Diplomirani inženjer arhitekture Predrag Rechner je istaknuo kako će Trg imati jednu manju fontanu sa svjetlosnim efektima i tri zelene oaze. U prizemlju Multimedijalnog centra će biti posjetiteljski centar, a na prvom katu multimedijalna dvorana koje neće služiti samo kao kino već i kao dvorana za razne predstave i velika predavanja te će imati dvjesto sjedećih mjesta, zatim će tu biti prostorije KUD-a “Matija Gubec”, Miholjačkog poduzetničkog centra, marketing multimedijalnog centra i sanitarni čvorovi. Na drugom katu će biti smješten Centar za kulturu, dvorana za manje konferencije, prostorije za rad nekih udruga, te izložbeni prostor. Dosadašnji prolaz će biti zatvoren i u tom će dijelu biti smješteno dizalo.

Poslušajte ako ste propustili

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive

Please publish modules in offcanvas position.