Dani kolektivne sadnje drveća

U akciji „Zasadi drvo, ne budi panj" sadi se više od 3.500 drveća na području Osječko-baranjske županije

U sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku danas (24. listopada 2019. godine) održana je konferencija za novinarena kojoj su akciju „Dani kolektivne sadnje drveća na području Osječko-baranjske županije“ predstavili koordinator Građanske inicijative „Zasadi drvo, ne budi panj!“ za ovu županiju Petar Kopunović Legetin, ravnatelj JU Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije Davor Mikulić i zamjenik župana Goran Ivanović. Akcija će se održati 25., 26. i 27. listopada, no mnoge ustanove, općine i gradovi, kao i zainteresirani građani i udruge akciju će nastaviti i tijekom studenoga. 

Koordinator akcije Petar Kopunović Legetin stoga zahvaljuje županu Ivanu Anušiću i djelatnicima Županije što su odmah prepoznali važnost akcije te o svim detaljima obavijestili sve obrazovne institucije na svom području, kao i općine i gradove.

 - Na taj način svi su saznali što trebaju učiniti ako se žele uključiti u akciju. Ovo je lijepa i pozitivna priča te je želimo nastaviti. Kao dobre primjere inicijative i spajanja građana mogu navesti Osnovnu školu Popovac i Općinu Popovac, Planinarsko društvo Zanatlija i Općinu Draž, Zeleni Osijek te mnoge druge. Zahvaljujem svima koji su se uključili u akciju, svim gradovima i općinama, upravama šuma Osijek i Našice koji su donirali sadnice i pozvali građane da ih preuzmu, a osobito građanima koji su se aktivirali te odlučili zasaditi drvo i biti pozitivni, a ne samo prigovarati i biti panj - rekao je Kopunović Legetin.

- Osječko-baranjska županija je zaista zelena županija, no ubrzani razvoj, aglomeracije, sustavi odvodnje i dovoda vode zahtijevaju i sječu stabala, pa ova akcija predstavlja inicijativu koja treba postati standard. Bez kvalitetnih inicijativa nema ni djela zato je poželjno što više ovakvih pravih inicijativa - istaknuo je Goran Ivanović, zamjenik župana Osječko-baranjske županije koja je za sadnju osigurala 544 sadnica jasena, hrasta i graba.

Ravnatelj Davor Mikulić dodaje kako je JU Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima podržala ovu hvalevrijednu akciju te pomogla u koordiniranju aktivnosti na razini cijele županije. Razloga za to je puno, pa će biti i efekata, uostalom za naredna dva tjedna već je isplanirana sadnja više tisuća sadnica. Djelatnici Javne ustanove svoju akciju imaju u subotu, 26. listopada, na prostoru Riječne škole u Sarvašu, i to u suradnji s Ribičkim društvom „Babuška“ i Lovačkim društvom „Jelen“.

Kako je rečeno na konferenciji, akcije sadnja drveća provest će Grad Osijek (473 sadnica), Grad Đakovo (300), Grad Beli Manastir (250), općine Bizovac i Strizivojna (po 200), Općina Čepin (50), no iz većine općina i gradova - Darda, Donji Miholjac, Draž, Magadenovac, Levanjska Varoš, Popovac, Viljevo, Viškovci, Ernestinovo, Kneževi Vinogradi… - javljeno je samo da se uključuju u akciju, pa će se ukupni podaci saznati naknadno. Kako su se u akciju uključile i mnoge škole, vrtići i druge ustanove vjeruje se da će samo u narednih 15-ak dana biti posađeno više od 3.500 sadnica na području cijele Osječko-baranjske županije te da - nastavak slijedi na proljeće.

Poslušajte ako ste propustili

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive

Please publish modules in offcanvas position.