29. godišnjica oslobođenja Donjeg Miholjca

29. godišnjica oslobođenja Donjeg Miholjca

Uz nazočnost predstavnika branitelja s područja Donjeg Miholjca, Valpova i Belišća, obitelji poginulih i nestalih branitelja, udruga proisteklih iz domovinskog rata, policije, predstavnika političkog i vjerskog života u Donjem Miholjcu je na prigodnoj svečanosti obilježen Dan oslobođenja grada.

Rujanska noć strepnje i velikog iščekivanja

Podsjećanje je to na 16. rujna prije 29 godina kada su tijekom noći i u jutarnjim satima koordiniranom akcijom pripadnika 107. brigade, izviđačkog voda „Crne vrane” i pripadnika MUP-a zauzete tri granične vojarne JNA u Podravskoj Moslavini, Viljevu i Donjem Miholjcu.Tom prigodom zarobljena je velika količina pješadijskog naoružanja, minskih i protuoklopnih sredstava, netrzajni topovi, različita tehnička sredstva i vojna oprema, a zarobljeni su i svi vojnici i tadašnji oficiri. Vojnici su nakon akcije pušteni dok su oficiri razmijenjeni. U operaciji nazvanoj „Vrabac” osigurano je naoružanje za oko šest stotina vojnika što je značajno podiglo moral i samopouzdanje kako Zbora narodne garde tako i pučanstva ovoga dijela Slavonije. U akciji je ranjen jedan pripadnik Zbora narodne garde. Nakon pada vojarni uslijedio je napad agresora iz zraka ali su sva tri poslana zrakoplova, dva Jastreba i jedan MIG- 21 srušeni. Također je teže oštećen i jedan helikopter JNA. O akciji je govorio jedan od tadašnjih zapovjednika u 107. brigadi Zlatko Risek.

Na svečanosti održanoj u velikoj vijećnici dvorca prisutnima su oslobođenje grada čestitali dogradonačelnik Tomislav Brusač i pukovnik Željko Ronta koji je u vrijeme akcije vodio napad na miholjačku karaulu.

Prisutni su prije svečane sjednice položili vijence i zapalili svijeće kraj spomenika poginulim braniteljima u Parku Matice Hrvatske.

Live stream

 

▶️ SLUŠAJTE UŽIVO

Upravo svira:

 

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Ivan Korov i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije