Novi vlak Osijek-Vinkovci

U 10 sati i 51 minutu, kao i do sada krenuo je vlak na redovitoj liniji HŽ-a iz Osijeka prema Vinkovcima. No, putnici se od danas, u isto vrijeme i na istoj relaciji, ipak drugačije voze. Prije svega udobnije i sigurnije. Riječ je o novom dizel-električnom motornom vlaku za regionalni prijevoz serije 7023 koji je trodijelna dizel-električna niskopodna garnitura. Maksimalna brzina vlaka je 120 km/h, a ima 167 sjedećih mjesta i 175 stajaćih mjesta. Danas su se ovim vlakom od Osijeka do Vinkovaca vozili i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić sa suradnicima te župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić sa suradnicima.

- Od danas na relaciji Osijek - Vinkovci prometuje novi moderni niskopodni vlak, od prošle nedjelje je uvedena jedna nova linija, takozvani "studentski vlak", koji će od sljedeće godine biti potpuno besplatan za studente iz Osječko - baranjske županije i vjerujem kako ćemo nastaviti kvalitetnu suradnju s Hrvatskim željeznicama kada je riječ o obnovi pruge i kolodvora te da će se nastaviti i modernizacija vlakova – rekao je župan Anušić i najavio početak obnove željezničkog kolodvora u Osijeku kao i obnovu željezničkog koridora Osijek - Virovitica – Zagreb.

- Čeka nas jedno novo razdoblje ulaganja i modernizaciježeljezničkog prometa. Moramo svi raditi na tomu da se infrastruktura to jest pruge na prostoru cijele Hrvatske zanove, kako bi omogućili i nabavku modernih vozila koja će na tim relacijama prometovati većim brzinama. Iskustva su drugih zemalja, kao i velikih svjetskih gradova, da se uglavnom - prometuje vlakom, pa bi to trebala biti i naša budućnost - rekao je župan Anušić.

Ovaj je vlak opremljen suvremenim sustavom grijanja i hlađenja te videonadzorom, a putnicima u vlaku omogućen je besplatan pristup internetu (WiFi). Novi vlakovi odlikuju se visokim stupnjem pouzdanosti zbog primjene novih tehnologija, sklopova i uređaja tijekom intenzivnog korištenja u svim vremenskim uvjetima.

- Želimo unaprijediti kvalitetu prijevoza za cijelo ovo područje, a ovaj je vlak za 21. stoljeće. Vožnja traje četrdesetak minuta, ali se u ovom trenutku radi na poboljšanju infrastrukture. Konkretno, na kolodvoru Laslovo radi se zahvat koji bi omogućio mimoilaženje vlakova. Projekt će se završiti u prvih šest mjeseci sljedeće godine. Ovakvih vlakova imamo pet u floti, proizvođač je domaći, tvrtka "Končar", a do kraja 2023. namjeravamo nabaviti još sedam takvih vozila i jedan bi dio svakako trebao završiti i na području Slavonije da sa dodatnim vlakovima unaprijedimo kvalitetu prijevoza – rekao je Ukić.

Na liniji Osijek – Vinkovci prema informacijama iz Hrvatskih željeznica najčešće putuju povremeni putnici i studenti. I oni su danas bili iznenađeni, ali i oduševljeni novim vlakom.

- Puno je udobniji i tiši, ljepši je za vozit se. Koristimo ga kad idem iz Osijeka kući u Županju jer studiram u Osijeku – potvrdile su dvije studentice.

Studentima s područja Osječko-baranjske županije, Županija posljednjih godina sufinancira prijevoz vlakom, no novim ugovorom koji će Županija potpisati sa HŽ-om, a koji je prije desetak dana najavio župan Anušić, od 1. siječnja 2021. godine putovanje vlakom za sve će studente biti potpuno besplatno.

Na području Osječko-baranjske županije u 2019. otpremljeno je oko 670.000 putnika, a na području Vukovarsko-srijemske županije otpremljeno je oko 455.000 putnika. Na relaciji Osijek – Vinkovci – Osijek godišnje putuje oko 190.000 putnika, od toga 96% putnika unutar navedene relacije, a 4% putnika dolazi s drugih pruga.

Ukića i Anušića je na vinkovačkom željezničkom kolodvoru dočekao župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić te su u prostorijama željezničkog kolodvora održali zajednički sastanak između predstavnika dvaju županija i Hrvatskih željeznica.  

Poslušajte ako ste propustili

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive