Panturist ukinuo 72 dnevne linije

Župan Ivan Anušić ne prihvaća ucjene iz Panturista.

Nedopustivo je da u današnje vrijeme učenici nemaju siguran i redovit prijevoz do škole, a zaposlenici do svog radnog mjesta. Županijska uprava je za samo šest mjeseci pokrenula niz projekata, sustavno stvara uvjete i pozitivno ozračje za razvoj Osječko-baranjske županije te da se ublaži i potpuno zustavi iseljavanje. Međutim, sukladno zakonskim ovlastima, Županija ne može utjecati na ponašanje prijevoznika, iako njihove odluke izravno utječu na pozitivne trendove i razvoj ovog područja. Zato očekujemo da se u rješavanje ovog izuzetno važnog pitanja za opstanak Slavonije i Baranje uključe resorna ministarstva i Vlada RH - upozorio je danas u Zagrebu župan Ivan Anušić.

Vrhunac krize u sustavu županijskog javnog linijskog prijevoza putnika dogodio se 5. veljače ove godine kada je autobusni prijevoznik Panturist ukinuo čak 72 dnevne linije.

Nezadovoljstvo zbog toga građani su iskazali i obraćanjem županijskoj upravi, tražeći zaštitu svojih prava. Župan je u više navrata obavio razgovore s autoprijevoznicima te upozoravao na nužnost zadržavanja postojećih autobusnih linija. Organizirao je zajednički sastanak gradonačelnika i načelnika s predstavnicima autoprijevoznika, na kojem su autoprijevoznici kao jedino rješenje novonastale situacije istaknuli nužnost sufinanciranja postojećih linija, ili će u protivnom doći do daljnjeg ukidanja istih. Pri tome je potvrđeno da su gradovi i općine, baš kao i sama Županija već uključeni u sufinanciranje prijevoza učenika (Županija je ove školske godine već povećala iznose subvencija za prijevoz učenika) te ne mogu izdvajati dodatna financijska sredstva za redovne linije, za koje je i upitno je li ovakva vrsta sufinanciranja zakonski dozvoljena.

Osim izravnih razgovora i pokušaja traženja rješenja, iz Ueda župana poslan je i službeni dopis Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture sa zahtjevom za održavanjem hitnog sastanka zbog kompleksnosti situacije, a stalni su i kontakti s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore.

Župan je odlučan da se ova problematika podigne na još višu razinu, odnosno da se u traženje rješenja uključi i Vlada Republike Hrvatske. 

Poslušajte ako ste propustili

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive

Please publish modules in offcanvas position.