Donji Miholjac Smart city

Donji Miholjac bio je kandidat za nagradu Smart city, za koju su se u finalu borili još Krk, Pregrada, Pazin i Supetar. Titulu najpametnijeg malog grada odnio je Pazin, a žiri je gradove kandidate odabrao na temelju njihovih pokazatelja za 29 Smart city kriterija, razvrstanih u šest cjelina - digitalna spremnost uprave, strateško usmjerenje grada kao pametnog, pametno gospodarstvo, pametno društvo, pametna infrastruktura i pametan okoliš.

Iako nije izborio pobjedu, Donji Miholjac može se svrstati u učinkovitije, održivije i ugodnije urbane sredine. Donijevši strategiju razvoja pametnog grada, Donji Miholjac je u njezinu provođenju dosegnuo niz Smarty city pokazatelja. Između ostaloga, izborio je završnicu tog izbora kada je riječ o kriterijima udjel gradskog proračuna (1,45 posto) namijenjen obrazovanju i cjeloživotnom učenju i udjel zaposlenih u tvrtkama koje se bave ICT-om, kreativnom industrijom, istraživanjima i razvojem (1,2 posto). Osim toga, Donji Miholjac dosegnuo je prosječnu kvalitetu zraka i količinu energije koju godišnje proizvede iz obnovljivih izvora energija, odnosno iz postrojenja i izvora kojima upravljaju gradska uprava i komunalna poduzeća.

 Donji Miholjac nudi i puno više. Od većih Smart city projekata izdvaja se modernizacija javne rasvjete s energetski učinkovitim i ekološki prihvatljivim rasvjetnim tijelima i početak gradnje fotonaponske elektrane na zgradi knjižnice i ugradnja dizalica topline, a koje će biti i u vrtiću. Od ožujka u funkciji je sunčana elektrana za proizvodnju električne energije ukupne snage 100 kW na zgradi vodocrpilišta (na slici). Postavljena su 334 fotonaponska modula, koja godišnje mogu proizvesti oko 146 MWh električne energije. Elektrana bi tako trebala osigurati 30 posto godišnjih potreba za električnom energijom za proizvodnju vode za piće.

Tu je i energetska obnove osnovne škole i kuglane. U Donjem Miholjcu je postavljena i punioca za električne automobile, a komunalno poduzeće Miholjački vodovod koristi se vozilom na električni pogon. Između ostaloga, u IndustrIjskoj zoni Janjevci od 2018. godine u pogonu je bioplinsko postrojenje za proizvodnju električne energije snage 1 MWh. Proizvodi se približno 42 posto električne energije i 41 posto toplinske energije. Proizvedena električna energija predaje se u mrežu, a proizvedena toplina koristi se za potrebe obrade sirovine za proizvodnju bioplina.

Grad Donji Miholjac nudi mnogo digitalnih pogodnosti svojim stanovnicima i posjetiteljima. Javna mreža jednostavna naziva "WiFi4EU D. Miholjac" besplatno je dostupna svima, na odabranim lokacijama, a tu je i mobilna aplikacija "Gradsko oko" za dojavu nedostataka i komunalnih problema.

Tako jedan mali grad poput Donjeg Miholjca daje snažan impuls urbanoj digitalizaciji i pokazuje koliko je važna preobrazba u pametni grad, te istovremeno postaje uzor drugim gradovima.

Poslušajte ako ste propustili

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive