Donji Miholjac za stradale u potresu

Odmah nakon potresa Grad Donji Miholjac i Crveni križ Donji Miholjac započeli su organizirano prikupljanje pomoći za stradale u potresu te je Stožeru CZ OBŽ ponuđena pomoć u ljudstvu, organizaciji i tehnici putem sustava Civilne zaštite.

Slijedom toga, kako bi se objedinjeno i sustavno prikupljala pomoć i koordinirale buduće aktivnosti, dobivena je tablica radi objedinjavanja ponuda pomoći. Stožer civilne zaštite Grada Donjeg Miholjca pozvao je sve zainteresirane da svoje donacije u vidu razne robe i uređaja kao što su grijalice, građevinski materijal, prijevoz, smještaj i sl., odnosno svoje ponude dostave na mail:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , sa slijedećim podacima:

1. Naziv pravne/ime fizičke osobe i adresa nuditelja pomoći

2. Što se nudi (smještaj, materijal, roba, prijevoz)

3. Kontakt - telefon

4. Dan ponude

Iste ponude će se zbirno svakodnevno prosljeđivati Ravnateljstvu civilne zaštite na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. kako bi se prikupljene donacije organizirano i u pravo vrijeme prikupile i podijelile potrebitima zbog ograničenih kapaciteta skladištenja na terenu.

U tom smislu je dobiven i naputak Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske da je humanitarnu pomoć, bez obzira radi li se o pomoći iz Hrvatske, ili dolazi iz inozemstva, ili se  radi o pojedinačnim, ili organiziranim prijevozima (konvoji), potrebno uputiti u sabirno skladište HCK-a za prihvat humanitarne pomoći u Zagrebu, Avenija Dubrovnik br. 15, Zagrebački velesajam, paviljon br. 6. uz prethodnu najavu Ante Mlinariću  na tel . 099 231 6901.

U subotu, 02. siječnja je iz Donjeg Miholjca u organizaciji Crvenog križa Donji Miholjac stradalima u nedavnom potresu poslano četiri kombi vozila s oko 6 tona pomoći u hrani i higijenskim potrepštinama. Pomoć je prikupljena s područja Donjeg Miholjca, Podravskih Podgajaca i Marijanaca.

Osim toga, poslana je i jedna kamp prikolica, dva agregata za struju te četiri električna radijatora.

U ponedjeljak 04. siječnja u organizaciji Crvenog križa Donji Miholjac stradalima u nedavnom potresu poslano još dva kombi vozila s oko 2 tone pomoći u vodi, hrani, higijenskim potrepštinama i najlonu.

Nakon što je Grad Donji Miholjac već uplatio pomoć od 25.000,00 kuna, na zamolbu Crvenog križa Donji Miholjac za pomoć nastradalima u potresu, izdvojeno je dodatnih 7.500,00 kuna za nabavu 50 električnih grijalica - uljnih radijatora. Osim 50 kupljenih električnih grijalica stradalima će biti poslano i dodatnih pet grijalica koje je donirao obrt Elektronik centar Menges iz Donjeg Miholjca kao i nekoliko grijalica koje su donacije građana.

U roku dan-dva kada se osigura prijevoz bit će poslana i dva kontejnera za stanovanje.

U suradnji s Vatrogasnom zajednicom OBŽ dogovorena je  pomoć u popunjavanju vatrogasne jedinice s područja OBŽ te stavljanje na raspolaganje vatrogasnog kombi vozila ovisno o potrebi i sigurnosnoj situaciji na terenu. Po potrebi biti će poslana i ekipa od tri vatrogasca DVD-a Donji Miholjac opremljena vatrogasnim ljestvama za intervencije na oštećenim objektima na stradalom području.

U tijeku je inicijativa gospođe dr. Timea Bockovac, predsjednice Hrvatske Samouprave Šikloš za prikupljanje pomoći u vidu građevinskog materijala, koja bi se poslala u ime Grada Šikloša. Ona se obratila Gradu Donjem Miholjcu radi dobivanja potrebnih informacija i koordinacije oko dostave prikupljene pomoći za stradale u potresu.

Na područja Grada Donjeg Miholjca bilo je organizirano i prikupljanje pomoći organiziranih od strane fizičkih osoba, obrtnika, OPG-ova i sportskih udruga.

I nadalje apeliramo da se donacija hrane, higijenskih potrepština, grijalica i slično i dalje organizirano prikupljaju putem Crvenog križa Donji Miholjac, koji će sukladno ponuđenim prijevoznim kapacitetima organizirati prijevoz doniranih predmeta u centralno skladište.

U ovom trenutku su najpotrebniji toaletni papir, dječje pelene, te gumene čizme. Od hrane je najpotrebnija konzervirana hrana.

Najpotrebniji građevinski materijal:

- rogovi-građa za krov, daske, štafle, letve, OSB ploče, krovni lim, vijci za krovni lim, krovna folija, oluci-rine, žljebovi, pur pjena, građevinsko ljepilo, cement i vapno za sanaciju dimnjaka, schiedel elementi za dimnjak, kape za dimnjak, čavli 60 mm.

Adresa na koju se može dostaviti građevinski materijal direktno na stradalo područje je: PETRINJA, Ivana Mažuranića 2, uz prethodnu najavu i koordinaciju s kontakt osobom: Danijel Dvorneković, mob:098 313 491.

Također, apeliramo na sve pojedince da pomoć ne voze sami na ugrožena područja kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve, a i zbog sigurnosti, jer je područje oko Petrinje i Siska još uvijek seizmički aktivno. Volontere pozivamo da se priključe nekim od organiziranih službi na terenu kako ne bi bilo nepotrebnih ozljeda i nezgoda.

Zahvaljujemo svim donatorima i volonterima koji su se odlučili pomoći stradalima, uz napomenu da je ovo samo prvi tjedan nakon potresa te da će obnova i smirivanje  potrajati mjesecima tako da će i dalje biti potrebno prikupljati pomoć prema stvarnim potrebama na terenu. Molimo građane da prate obavijesti koje će biti objavljivane putem facebook i web stranice Grada Donjeg Miholjca, Crvenog križa Donji Miholjac, RDM-a i portala Miholjština.info.

Poslušajte ako ste propustili

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive