Nikola i Kata Sklizović čuvari šokačke tradicije u Rakitovici

Na području Grada Donjeg Miholjca nema boljeg čuvara izvornih vrijednosti i baštine od Nikole Sklizovića iz Rakitovice, počasnog predsjednika tamošnjeg KUD-a "Josip Čoklić".

U dijelu stare roditeljske kuće Nikola je ostvario svoj san te uz pomoć supruge Kate uredio i opremio šokačku sobu i kuhinju. Na dva kreveta smješteni su perjani jastuci i perine, prekriveni besprijekorno bijelim i izglačanim šlinganim ponjavama i jastučićima. U sobi je veliko zrcalo (psiha) i zipka, iznad kreveta svete slike, a u ormarima različite rukotvorine. Svečane ručno tkane, šlingane i vezene nošnje, pregače, stolnjaci… i još mnoge neprocjenjive vrijednosti kriju stari ormari. U šokačkoj su kuhinji stol i dvije stolice te kredenc s posuđem. Šokački seoski ugođaj oplemenjuju i ostali autentični predmeti iz prošlosti. A soba i kuhinja koju Sklizovići čuvaju stare su više od jednog stoljeća.

- Šokačku sobu i kuhinju uredio sam u staroj roditeljskoj kući, a opremio namještajem i predmetima moje prabake. I soba i kuhinja onakve su kakve su bile prije nešto više od 120 godina. Obožavam starine i odlučio sam sačuvati sobu i kuhinju te mi je danas to jedna velika uspomena. Često dođem ovamo i uživam. Prisjetim se mladenačkih dana i spavanja na slamnjači – kaže nam 73-godišnji Nikola.

Live stream

Poslušajte ako ste propustili

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive