Juraj Klarić u Viljevu o analizi tla i načinu uzimanja uzoraka

Tijekom ovoga mjeseca na području Osječko baranjske županije održavaju se edukacije o uzimanju uzoraka tla i analizi tla. Uzorkovanjem i analizom dobivaju se važni podaci kao što je struktura tla, plodnost, zalihe hranjiva, utvrđuju se kemijska i fizikalna svojstva što je neophodno za planiranje proizvodnje, popravljanje kvalitete tla , određivanje kulture koja će biti zasijana i što je svakako važno procjena mogućih prinosa zbog određivanja profitabilnosti proizvodnje na određenoj parceli.

Ovo je treći ciklus edukacija za poljoprivrednike s područja Osječko baranjske županije.

Treba naglasiti da edukacija nije obvezna ali je uzimanje uzoraka obvezno za sve poljoprivrednike upisane u ARKOD i za površine veće od jednog hektara. U vezi uzimanja uzoraka tla te vođenja evidencije o primjeni gnojiva, poboljšivača tla i pesticida postoje i zakonske odredbe kojih se poljoprivrednici trebaju pridržavati.

-Uzorci se uzimaju nakon berbe ili žetve i prije gnojidbe. Jedan uzorak čini 25 sondiranja za ratarske površine na dubini od 30 cm,a za trajne nasade na 30 i 60 cm. Ispunjava se određeni obrazac na kojemu su svi potrebni podaci o trenutačnim stanju tla - pojasnio je Juraj Klarić viši stručni savjetnik u Službi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva – Područne jedinice Osijek.

Nakon uzimanja uzorci se dostavljaju nekom od ovlaštenih laboratorija.

Preporuka je da se analize tla obavljaju svake četvrte godine.

Ova mjera je od iznimne važnosti ne samo za poljoprivredne proizvođače nego i kao temelj za znanstvena ispitivanja i praćenje stanja tla.

Uzimanje uzoraka i analize tla važno je i za očuvanje i popravljanje plodnosti tla i uravnoteženje hranjivih elemenata.Najbolji načini za poboljšanje kvalitete tla je zelena gnojidba ,a prije zasnivanja trajnih nasada treba obaviti meliorativnu gnojidbu s vrlo velikim količinama hranjiva.

Predavanje je održano u Viljevu za poljoprivrednike iz Viljeva i Podravske Moslavine, a 17. veljače planirano je predavanje u Magadenovcu za poljoprivrednike susjednih općina Magadenovac i Marijanci.

Poslušajte ako ste propustili

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive