Iz Bio-energane neugodan miris širi se gradom

Iz Bio-energane neugodan miris širi se gradom

Uredan nalaz inspekcije: Zbog kvara stroja za prerađivanje otpada, koji je tri tjedna bio u kvaru, stvorila se velika zaliha otpada iz koje se širio neugodan miris gradom.

- Zbog zabrinutosti građana za svoje zdravlje, još u siječnju tražili smo da inspekcija ispita stanje u Bio-elektrani i radi li se sve po zakonu, odnosno sukladno dozvoli za rad. Prije nekoliko dana dobili smo nalaz inspekcije prema kojem je sve u redu što se tiče materijala koji se koristi kao gorivo u elektrani. Pozvali smo i predstavnike VME elektrane na razgovor kako bismo dobili dodatne informacije. Oni ne negiraju da je dolazilo i još dolazi do širenja smrada po gradu, posebice kada puše jugoistočni vjetar. Pojasnili su nam i uzrok - naglašava gradonačelnik Donjeg Miholjca GORAN ALADIĆ i dodaje:

- Stroj koji prerađuje bio-otpad bio je gotovo tri tjedna u kvaru, a oni su preuzimali tone i tone bio-otpada i stvarali zalihu, veliku kamaru otpada, koju više nisu mogli kontrolirati. Zapravo, smrad se širi dok je bio-otpad izvan postrojenja za preradu, a zbog njegove fermentacije. Kada je stroj popravljen počeli su s preradom i postojeća kamara otpada uvelike se smanjila. Uveli su rad u tri smjene i uskoro bi zalihe trebale nestati, a prerađivati će se dnevne količine koje budu odvezene. I sami su shvatili kako je  smrad veliki problem, pa su nabavili tekućinu kojom prskaju otpad kako bi neutralizirali njegovo širenje. Također, pokrili su otpad kako bi spriječili širenje maglice koja nastaje fermentacijom. Smatraju da će poduzete radnje spriječiti nastavak širenja smrada - rekao nam je gradonačelnik Goran Aladić i zaključio, da su spremni primiti 20-tak zainteresiranih građana u posjet bio-postrojenju, kako bi im prezentirali način prerade otpada i uvjerili ih da se ne radi o nikakvom štetnom i otrovnom otpadu, kako se to često prepričava po gradu. 

Live stream

 

▶️ SLUŠAJTE UŽIVO

Upravo svira:

 

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Ivan Korov i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije