Stop smradu iz bioenergane

Stop smradu iz bioenergane

„Stop smradu”, „Trujete našu djecu”, „Imamo pravo na čisti zrak”, samo su neke od poruka koje su se mogle vidjeti na transparentima prosvjednog skupa koji je na inicijativu Facebook grupe Smrad u Donjem Miholjcu održan ispred bioenergetskog postrojenja VDM Energija d.o.o. u Industrijskoj zoni. Na prosvjedu se okupilo petstotinjak građana nezadovoljnih višemjesečnim smradom koji dolazi iz Bio energane.

- Ovdje smo kako bi poslali poruku da građani Donjeg Miholjca više neće trpjeti nesnosni smrad i trovanje okoliša. Po noći kamioni i cisterne dovoze različiti otpad koji se spaljuje, ili se zaorava u zemlju pored energane - rekao je jedan od organizatora Boris Tomić.

Alen Komljenović rekao je kako se smrad koji traje mjesecima uvukao u kuće i u odjeću. Od smrada se ne može pobjeći, a širi se i izvan Donjeg Miholjca.

- Ako ovoliko smrdi ne može biti zdravo. Ovdje imamo tvornicu čipsa, gljivarnik, sabirnicu povrća. Tražimo odgovor od grada, županije, inspekcija i želimo da se ovaj pogon zatvori - zatražio je ispred prosvjednika Komljenović.

Ekologinja Andrea Ham - Tintor također je podržala prosvjed ustvrdivši da mnogi od ljudi koji rade u energani nisu upoznati s pravom situacijom što ih nikako ne amnestira.

- Ako treba ležati ćemo i na cesti. Ovo se mora spriječiti za dobrobit građana i naše djece - rekla je Ham Tintor.

Građanima je podršku došao pružiti i gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić, koji je naglasio kako se u gradu čini sve kako bi se ova situacija konačno okončala na zadovoljstvo građana Donjeg Miholjca.

Organizatori su najavili nove i još brojnije prosvjede i radikalnije mjere ukoliko se stanje uskoro ne riješi.

Iako je prosvjed, uz osiguranje policije održan neposredno ispred energane nitko od nadležnih iz VDM Energije nije se obratio okupljenim građanima.

Live stream

 

▶️ SLUŠAJTE UŽIVO

Upravo svira:

 

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Ivan Korov i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije