Stipe Božić u Donjem Miholjcu

Najpoznatiji hrvatski alpinist, europski alpinistički prvak i jedan od najboljih svjetskih alpinista, pisac, fotograf, filmski snimatelj i redatelj te autor nekoliko dokumentaraca, koji je čak nekoliko puta osvojio vrh Mount Everesta, najviše planine na Zemlji, Stipe Božić, predstavio se donjomiholjačkoj publici u okviru manifestacije "Perivoj knjiga" kojega je po prvi put organizirala Gradska knjižnica Grada Donjeg Miholjca. Božić je na predavanju, koje je održano u kino dvorani "Osvit" u Donjem Miholjcu, predstavio monografiju "San o Everestu".

- Sam naslov knjige govori o tome kako sam ja sanjao o najvišim planinama na svijetu, a posebice o najvišoj planini - Mount Everestu-istaknuo je Stipe Božić.

Bogato ilustrirana fotografijama, na 280 stranica, knjiga je koncipirana Božićevim člancima iz Slobodne Dalmacije kojoj je redovito slao izvještaje s ekspedicije, dramatičnim pričama iz osobnog kuta, kao i tekstove sudionika tadašnje ekspedicije, uz osvrte Božićevih kolega, prijatelja i ljudi iz raznih sfera javnog života.

Božić se tri puta penjao na Mount Everest. Prvi put 1979. godine kao član slovenske ekspedicije.Tada se popeo na vrh po zapadnom grebenu kuda se nitko prije nije mogao popeti. Drugi put,1989. godine, bio je član makedonske ekspedicije i popeo se s još dvojicom članova preko Južnog sedla na sam vrh i postao prvi živući čovjek s pređena dva grebena najviše planine na svijetu. Treći put je bio 1996.godine i to sa slovenskom skijaškom ekspedicijom, a na planinu se penjao sa sjeverne strane, no nije išao do samog vrha.

- Penjao sam se po najvišim vrhovima na svim kontinentima svijeta, a koliko sam puta gdje bio ne mogu niti nabrojati - kaže Božić te dodaje kako mu je natježi uspon bio na četvrtoj po veličini planini na svijetu, na južnoj stijeni Locea kojega nije u potpunosti osvojio.

- Stijena je 3000 metara visoka, izlazi na 8 500 metara, to je golemi himalajski zid na kojega smo se penjali 1981. godine s vrlo snažnom slovenskom ekspedicijom. Popeli smo se na rub te stijene, međutim do vrha je bio jedan dugi greben kojeg nismo napravili i onda je to nekako označeno kao da nismo uspjeli - kaže Božić te dodaje kako se u alpinističkom svijetu to smatra vrhom vrhova što se kvalitetnog uspona na neku stijenu tiče.

Na svojim putovanjima Božić je snimio mnoštvo fotografija koje je izlagao na zajedničkim i samostalnim izložbama, autor je brojnih novinskih članaka, feljtona, kalendara te knjiga, ali i dokumentarnih filmova za koje je osvajao europske nagrade.

Live stream

Poslušajte ako ste propustili

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive