Sjećanje na vrijeme krvi i suza, ali i ponosa i slave

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom pripadnici 107. brigade Hrvatske vojske s donjomiholjačkog područja, članovi obitelji poginulih branitelja, predstavnici političkog, javnog i vjerskog života i gosti prisjetili su se 28. lipnja 1991. Toga dana ministar obrane Republike Hrvatske, general Martin Špegelj uslijed pogoršane sigurnosne situacije u istočnoj Slavoniji naložio je Sekretarijatu za narodnu obranu općine Valpovo da izvrši mobilizaciju 107. rezervne brigade Zbora narodne garde. Brigada je u početku imala četiri bojne i to po jednu iz Valpova, Donjeg Miholjca, Našica i Đakova. Izdvajanjem pojedinih bojni od kojih su nastale nove brigade, 107. brigada ostaje na tri bojne i to dvije iz Valpova te jedne iz Donjeg Miholjca. Brigada je nakon zauzimanja graničnih vojarni na donjomiholjačkom području i vojarnama u Đakovo i Našice došla do znatnih količina naoružanja tako da je mogla biti formirana u punom sastavu. U sklopu brigade djelovao je i Mješoviti artiljerijski divizion.

- Kroz brigadu je prošlo oko 1500 branitelja s područja Donjeg Miholjca i Valpova, a za vrijeme postrojbe na područje zone odgovornosti nije stupio niti jedan neprijateljski vojnik – rekao je prisjećajući se osnutka 107. zapovjednik 3. satnije III bojne i predsjednik UDVDR-a donjomiholjačkog područja Dragutin Lazar, naglasivši kako je bila čast biti pripadnikom 107.

- To je bilo vrijeme krvi, znoja i suza, ali i vrijeme ponosa i slave. Prihvatili smo hrvatski križ kako bi stvorili državu i bili svoji na svome - rekao je u svom nadahnutom i emotivnom obraćanju prvi zapovjednik donjomiholjčke bojne Josip Mitrović.

Nazočnima se obratio i gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić odajući počast i priznanje svim poginulim i ranjenim, te umrlim bojovnicima 107. brigade.

Nakon svečanosti i prisjećanja na 30. obljetnicu brigade kod Spomenika poginulim braniteljima u Parku Matice Hrvatske, održan je godišnji sabor veterana na kojem je uz izvješće o radu u proteklom razdoblju iznesen i plan rada za tekuću godinu. Predsjednik Dragutin Lazar naglasio je kako će i dalje osnovni ciljevi Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata grada Donjeg Miholjca i susjednih općina biti zaštita statusa i interesa članova udruge, informiranje i pomoć u ostvarivanju njihovih zakonskih prava, njegovanje i čuvanje ratne tradicije ugleda i časti ratnih postrojbi Hrvatske vojske, iznošenje istine o Domovinskom ratu, suradnja s drugim srodnim udrugama i lokalnim vlastima kao i organizacija društvenih, sportskih, kulturnih i rekreativnih aktivnosti branitelja. U ovoj godini udruga će posebno raditi na formiranju klubova branitelja, daljnjoj informatizaciji i sportskim natjecanjima, a također se planira postaviti spomen ploča u Podravskim Podgajcima za poginule branitelje Darka Kovačevića i Damira Šimenića.

Uz šesteročlani upravi odbor udruge, za predsjednika je ponovno izabran Dragutin Lazar.

Live stream

Poslušajte ako ste propustili

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive