Novi prosvjed na izvoru onečišćenja Karašice

Udruga Eko Karašica je nakon Valpova održala novi prosvjed, ovoga puta na izvoru onečišćenja rijeke kod utoka kanala Putna u Kapelni. Prosvjedu se pridružila nekolicina građana Valpova, Belišća i Donjeg Miholjca.

Podsjetimo, prije dvadesetak dana na Karašici je došlo do velikog zagađenja nepoznatim tvarima što je uzrokovalo uginuća na desetke tona ribe, a nastradao je i ostali biljni i životinjski svijet u rijeci i na obali. Iako je onečišćenje evidentno, do sada, još uvijek nema rezultata analiza uginule ribe. Kako doznajemo od Željka Macanića voditelja ribolovnog područja Donji Miholjac, prema analizama koje su naručile Hrvatske vode uginuća ribe uzrokovana su vremenskim prilikama, a ne zagađenjem. Njega je posebno zasmetalo što u Hrvatskim vodama, koje bi trebale najviše brinuti o čistoći i kvaliteti našeg ukupnog vodnog resursa, ovaj problem relativiziraju. Alarmantno je stanje i na dijelu Karašice od Gata do Josipovca kojim gospodari ZŠRU Valpovo.

- Uginule su tone ribe, a nađeno je i mrtvih žaba i zmija što govori o tome da je ugrožena cijela bioraznolikost rijeke Karašice - rekao je Stjepan Berak predsjednik Komisije za gospodarenje ZŠRU Valpovo.

Gradonačelnik Valpova Matko Šutalo podsjetio je kako su se Valpovčani još prije dvadesetak dana kupali u Karašici, a danas je to mrtva rijeka.

Tromošću i otezanjem nadležnih institucija, prije svega Hrvatskih voda, Državnog inspektorata i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, nije zadovoljna niti udruga Eko Karašica, čiji je predsjednik Dinko Župan uzeo vodu za analizu iz kanala Putna. On smatra kako bi kanal trebalo hitno sanirati.

- Zaslužili smo čisti zrak i vodu, kako biljke i životinje tako i mi građani i naša djeca - rekao je predstavnik vlasti Donjeg Miholjca gradski vijećnik Vatroslav Šrajer pozvavši, također institucije da odrade svoj posao i nađu krivca za ovu ekološku katastrofu.

Iako je ustava na kanalu zatvorena jasno se vidi kako crna, prljava i masna voda i dalje teče u Karašicu. Ribiči smatraju kako će za oporavak rijeke trebati barem pet do šest godina, naravno ako ne dođe do novog onečišćenja.

Live stream

Poslušajte ako ste propustili

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive