25 godina KUU Napredak Podravski Podgajci

Kulturno-umjetnička udruga Napredak Podravski Podgajci održala je godišnju izvještajnu skupštinu i ujedno obilježila 25. obljetnicu rada udruge. Podneseno je izvješće o dosadašnjem radu te usvojen plan rada do kraja godine.

Predsjednik Napretka Luka Dominković kaže kako je Kulturno-umjetnička udruga "Napredak" kroz proteklih 25 godina ostvarila jedan veliki uspjeh i na to su jako ponosni. Samo u inozemstvu su nastupili dvadesetak puta. Predstavljali su Hrvatsku na raznim međunarodnim smotrama folklora u svim velikim europskim državama, a najveći uspjeh ostvarili su 2011. godine kada je tadašnjem predsjedniku Pavi Vilhelmu u Rusiji dodijeljen Oskar za folklor kao nagrada za promicanje tradicijske kulture i međunarodne suradnje.

- Znači jedna stvarno respektabilna karijera jednog malog kud-a iz jednog malog mjesta kao što su Podravski Podgajci - kaže Dominković koji je predsjednikom udruge postao 2020. godine. Udruga je imala puno planova, no zbog situacije s pandemijom korona virusa nisu ih bili u mogućnosti realizirati.
- Iako nam je rad bio u potpunosti onemogućen, pokušali smo izvući najbolje što smo mogli te godine pa smo pisali razne projekte. Kada smo uvidjeli da nećemo moći održati našu tradicionalnu smotru uživo, održali smo je on-line i bila je jako uspješna - ističe Dominković.

Kroz projekte su uspjeli ostvariti oko trideset tisuća kuna za nabavku informatičke opreme, nabavku nove i obnovu postojeće narodne nošnje te za obnovu tambura jer u skoroj budućnosti planiraju oformiti podmlađeni tamburaški sastav.
- Naime, i mi smo se, kao i ostali kud-ovi u Slavoniji, susreli s jednim velikim problemom, a to je nedostatak svirača. Djeca ili nemaju zanimanje za to, a i ona koja bi eventualno i htjela nisu dostatna da se oformi tamburaški sastav - kaže Dominković.

Također, istaknuo je i problem devastiranosti Mjesnog doma u Podravskim Podgajcima i najezdu glodavaca. Nošnja i ostala oprema te sva priznanja i zahvalnice do nedavno su bile smještene u tim prostorijama. Zbog sve veće najezde glodavaca bili su prisiljeni tražiti alternativno mjesto skladištenja. U susret im je izašao Poljoprivredni centar Veliškovci vlasnika Josipa Koprivnjaka, te se sada sve stvari Udruge "Napredak" nalaze u tom prostoru. Dominiković kaže kako to nije trajno rješenje i nada se kako će se uskoro krenuti s obnovom Doma.

Live stream

Poslušajte ako ste propustili

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive