Načelnik i vijećnici HDZ-a napustili sjednicu

Načelnik i vijećnici HDZ-a napustili sjednicu

Predsjednik Općinskog vijeća Općine Marijanci Ivan Mesaroš na trećoj je sjednici vijeća istaknuo kako su osnovana dva kluba vijećnika. Prvi klub vijećnika čine vijećnici Hrvatske narodne stranke, nezavisne liste Ivana Mesaroša i Josipa Dukmenića i to u sastavu Ivan Mesaroš, Jelena Bočkinac, Davor Jurkić, Josip Dukmenić i Samir Kovačević. Klub je osnovan radi zajedničkog djelovanja u općinskom vijeću i obavještavanju javnosti o radu vijeća. Osnovan je i klub vijećnika Hrvatske demokratske zajednice u sastavu Dario Pandurić, Kruno Belošević, Ana Mužar Dubrović i Ana Alšić. Razlog osnivanja kluba vijećnika HDZ-a je zajednički rad u općinskom vijeću i ostvarivanju ciljeva u interesu za razvoj općine Marijanci. Nakon toga se prešlo na usvajanje dnevnog reda. Za riječ se javio načelnik Općine Marijanci Darko Dorkić koji je dao primjedbu na pripremu treće sjednice vijeća.

- Temeljem ovlasti kao i profesionalne odgovornosti, a uslijed uočenih nepravilnosti u proceduri pripremanja treće sjednice vijeća dužan sam skrenuti pozornost da u postupku pripremanja sjednice nisu sazvana nadležna radna tijela Općinskog vijeća kako bi razmotrila prijedloge i donijela zaključke ili eventualne preporuke o istima. Predmet općeg akta u vidu prijedloga Odluke o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja u projekt "Izgradnja športsko-rekreacijskog centra" Marijanci nije stavljen na dnevni red treće sjednice, niti mi je za isto, kao ovlaštenom predlagatelju dano bilo kakvo obrazloženje iako je ovaj prijedlog kao i ostali prijedlozi općih akata upućen 19. kolovoza 2021. godine na uvrštavanje u dnevni red predstojeće sjednice. Iz prethodno navedenoga vidljivo je da je došlo do kršenja odredbi općih akata, odnosno članka 67 Poslovnika o radu Općinskog vijeća Općine Marijanci, kao i Statuta Općine Marijanci - rekao je Dorkić.
Zbog svega navedenoga načelnik je predložio prekidanje treće sjednice te nastavak iste nakon što se otklone sve uočene nepravilnosti.

- U suprotnom neću prisustvovati daljnjem nastavku ove sjednice, a biti ću primoran postupiti po članku 57 Statuta Općine Marijanci te sukladno članku 78 Zakona o lokalnoj, područnoj i regionalnoj samoupravi zatražiti upravni nadzor zakonitosti rada predstavničkog tijela Općine Marijanci. Prijavom ovog projekta na navedeni natječaj ne ugrožavamo niti jedan drugi projekt, jer jedino ovaj projekt ispunjava sve uvjete natječaja. Naprotiv, daje se šansa da ukoliko isti prođe da se financira sredstvima EU te time oslobađa prostor da vlastitim sredstvima radimo druge, manje projekte Općine Marijanci - istaknuo je Dorkić. Načelnik je napomenuo kako on ne može voditi sve, ali isto tako ni vijeće te istaknuo kako predsjednik vijeća ovim činom pokazuje kako nije spreman na razgovore i dogovore bez kojih se ne može voditi ozbiljna politika, nego je tu, citiramo "da liječi bolesni ego jednoga čovjeka, jer to zapravo i mora iz osobnih interesa".

Presjednik vijeća Ivan Mesaroš je istaknuo kako je glavni razlog ne stavljanja ove točke dnevnog reda na sjednicu zajednička odluka Kluba vijećnika jer nisu bili upoznati s detaljima toga projekta.

- Ako je načelnik u prijašnjim mandatima tako naučio funkcionirati, sada neće. Ja neću dići ruku, a vjerujem ni itko od vas za neki projekt za kojeg ne znam koliko košta i tko će ga financirati - istaknuo je Mesaroš. Za riječ se javio i član vijeća Josip Dukmenić koji je naglasio kako je i pred prošlim vijećem rekao da je u proteklom sazivu vijeća napravljena kriminalna radnja kada je donijeta odluka o zaduženju bez odluke vijeća i izrazio nadu da će uskoro biti podignuta optužnica.

Načelnik Dorkić je zatim napustio sjednicu vijeća kao i vijećnici iz Kluba HDZ-a te je sjednica nastavljena uz skidanje tri točke s dnevnog reda.

Live stream

 

▶️ SLUŠAJTE UŽIVO

Upravo svira:

 

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Ivan Korov i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije