Marijini obroci u Donjem Miholjcu

Misijska skupina župe Sv. Mihaela arkanđela odnedavno ima otvorenu kuhinju u Zambiji u kojoj skrbi za 233 djece omogućivši im jedan obrok dnevno uz školovanje. Povodom toga na Dan misija koji se obilježava svake godine četvrte nedjelje u listopadu Misijska je skupina organizirala je prigodnu prodaju rukotvorina i kolača uz promoviranje ove velike i značajne humanitarne akcije. Projekt se provodi u sklopu Marijinih obroka čiji je rad predstavila koordinatorica za Slavoniju Đurđica Lucić.

Ona je naglasila kako je glavna misija ove velike svjetske organizacije osigurati jedan obrok dnevno i školovanje za svako dijete. Do sada u gotovo dvadeset godina rada Marijni obroci su zbrinuli preko dva milijuna djece, a 2009. u projekt se uključila i Hrvatska.

Marijini obroci Hrvatske, zahvaljujući svojim donatorima i podupirateljima, imaju otvorenih 18 školskih kuhinja – pet u Liberiji, jednu u Ekvadoru, četiri u Malaviju, četiri u Beninu i četiri u Zambiji. U njima se trenutno hrani oko 15.000 djece. Mnoga od te djece nisu mogla ići u školu jer su morala tražiti posao, ili naći neki drugi način da se prehrane. Topli obrok za njih znači da mogu ne samo preživjeti, već i učiti, napredovati i zajedno sa svojim obiteljima imati nadu u bolju budućnost. Trenutno je 132 kune prosječna cijena za nahraniti jedno dijete u školi tijekom cijele godine.

Uz prehranu i školovanje Marijini obroci skrbe i za higijenske potrebe djece, pogotovo sada u vrijeme korone, a posebno je zanimljiv i projekt ruksak koji se provodi svake pete godine gdje djeca daruju odjeću, obuću, sredstva za higijenu, školski pribor i ostale potrepštine.

Đurđica Lucić koja je nekoliko mjeseci boravila u Beninu posebno je upozorila na težak položaj ženske djece koja se obično ne školuju, prerano se udaju ili čak prodaju u roblje.

Ona se posebno zahvalila Misijskoj skupi u Donjem Miholjcu i svim građanima koji podupiru ovu plemenitu akciju.

Voditeljica skupine časna sestra Petrinka podsjetila je kako je skupina već školovala dva bogoslova te pomogla velikom broju djece u zemljama Afrike i Južne Amerike.

Live stream

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive