Dragan Despot u monodrami “Na rubu pameti”

Prvak Drame Hrvatskoga narodnog kazališta Dragan Despot izveo je protekloga vikenda pred prepunom dvoranom dvorca "Mailath" u Donjem Miholjcu monodramu "Na rubu pameti", rađenu prema istoimenom romanu Miroslava Krleže. Dragan Despot je i adaptirao roman u monodramu, a autor glazbe je Arsen Dedić. Ovo je jedini Krležin roman pisan u prvom licu jednine u kojem Krleža svojim specifičnim stilom na ironičan i sarkastičan način pristupa ljudskoj gluposti i ljudima koje smatra maskama. To je priča o čovjeku koji živi kao neprimjetan objekt, naizgled dobro uklopljen u građansko društvo, a onda se, jednom slučajnom, ali iskrenom rečenicom koju izgovori u krivom trenutku na krivome mjestu pretvara u subjekt otpora i pobune protiv gluposti i hipokrizije društva utemeljenog na novcu i lažnim moralnim vrijednostima.

 - Kao čovjek, osjetio sam se prozvanim da se i sam pobunim na taj način kriknuvši Krležin tekst, a drugi razlog je zbog nezadovoljstva kompletnom situacijom u hrvatskom glumištu. Nastojao sam dati Krleži značaj, uzvisiti njegovu kompleksnu rečenicu i pokazati da ta rečenica može biti i živa, a ne samo na papiru - rekao je Despot.

- Dragan Despot zasluženo nosi titulu prvaka Drame Hrvatskog narodnog kazališta. Ovakvu izvedbu može učiniti i čini već sedamnaest godina isključivo Dragan Despot. Ne poznajem glumca, a kazalištem ste bavim dvadesetak godina, koji može izgovoriti ovoliku količinu jednog vrlo zahtjevnog teksta poput njega. Za to treba puno truda, energije, glumačkog iskustva i znanja – istaknuo je dekan Filozofskog fakulteta u Osijeku Ivan Trojan, koji je uz pravnika i profesora hrvatskog jezika te urednika Zorana Maljkovića bio moderator nakon Despotovog scenskog nastupa.

Monodrama Na rubu pameti" nagrađena je svim relevantnim kazališnim nagradama, poput Nagrade Vladimir Nazor, Dujšinove nagrade, Nagrade Marul i Nagrade Slobodne Dalmacije na Marulovim danima te Nagrade Fabijan Šovagović na Festivalu glumca.

Ovaj vrhunski kulturni događaj, povodom Mjeseca hrvatske knjige, organizirala je udruga Oksimoron iz Osijeka, a suorganizatori su bili Gradska knjižnica Grada Donjeg Miholjca, Matica hrvatska Ogranak Osijek i udruga Migra.

Live stream

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive