Sjećanje na raketiranje Bizovca (07.11.1991.)

Sjećanje na raketiranje Bizovca (07.11.1991.)

Povedeni istupima ratnog zločinca Vojislava Šešelja i izvješćima u srpskim medijima kako se u Bizovačkim toplicama liječe i odmaraju hrvatski branitelji njihov prvi cilj bilo je rušenje impozantnog zdanja hotela „Termia“ u kojem je tada boravilo više stotina gostiju. Najvjerojatnije iz tog razloga usmjerili su avionske nišanske uređaje i na svu sreću promašili hotel. Uslijed siline detonacije i pritiska na ulaz u hotel poginuo je jedan mladi hrvatski vojnik, a u Nacionalnom restoranu smještenom u prizemlju ranjen je promatrač Europske zajednice.

Nakon punih sat i po vremena kasnije zračnim napadom neprijateljska avijacija pokušala je srušiti željeznički kolodvor. Ispaljeni projektili promašili su kolodvorsku zgradu da bi nasuprot nje teško oštetili više obiteljskih kuća. Na obiteljskim domovima Sudarevih i Đerkijevih učinjena velika materijalna šteta koju su brzom intervencijom djelomično  sanirali prijatelji, rodbina i pripadnici bizovačkog ratnog odreda Civilne zaštite. 

Treći brutalni i podmukao napad kao i prethodna dva navrata došao je iz smjera zapada. Zrakoplovi-ubojice pogodili su samo središte Bizovca u kojem je tada pored policijske patrole bilo puno mještana, putnika, prolaznika i radnika iz bizovačke Robne kuće. Nastao je metež, jurnjava i u paničnom strahu ljudi su zanijemili. I danas su na pojedinim zgradama u centru mjesta još uvijek vidljivi tragovi toga krvavog čina.. U jednom trenu pokošeni krhotinama avionskih projektila nevine živote su izgubili Josip Marinić, Josip Jurenac, Darko Kovačević, Slavko Vidaković, Tomislav Kranjčević, Derviš Grabus, Reza Vuković i jedanaestogodišnji Dragan Cvetković. Teške rane i na svojim tijelima trajnu invalidnost zadobili su Josip Andraković, Anđelko Stanić, Vinko Pintar, Pavo Duvnjak, Dražen Lacković, Ivan Ladišić, Spomenka Lacković, Franjo Plazonić, Dalibor Cvetković, Agica Sudar, Anica Pavić, Zlatko Štulac, Verica Glavaš, Milica Magušić, Damir Ivanović, Slavko Mateašić, Željka Galić, Zlatko Kajić, Marijan Parle, Antun Kraštek, Matija Kojundžić, Marija Đerki i Baškim Saljiji. Nedugo nakon počinjenog napada kada je centar Bizovca izgledao poput prizora iz nekog futurističkog fima sve strahote snimljene su policijskim video kamerama, a službeni vojni fotograf Darko Jančikić snimio je zastrašujuće prizore, koji nas na fotografijama danas podsjećaju na taj tužni dan kada je Bizovac brojeći mrtve i ranjene  nad njihovim sudbinama zaplakao.

SPOMEN PLOČA POGINULIM BRANITELJIMA

Otkrivanje spomen ploče poginulim braniteljima Darku Kovačeviću i Damiru Šimeniću u dvorištu crkve u Podravskim Podgajcima održat će se u nedjelju, 7. studenog u 10:00 sati.

Misa zadušnica za poginule branitelje u župnoj crkvi Svetog Martina je u 9:00 sati.

Live stream

 

▶️ SLUŠAJTE UŽIVO

Upravo svira:

 

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Ivan Korov i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije