Na blagdan Martinja u Podravskim Podgajcima

Mještani Podravskih Podgajaca sutra slave svog nebeskog zaštitnika, blagdan Svetog Martina biskupa.

- Naš nebeski zaštitnik Sveti Martin je svetac iz prvih kršćanskih stoljeća.To je svetac čija je slava došla do naših dana i danas je čašćen i štovan svetac. O njemu je najvažnije reći da je prvi svetac koji nije bio mučenik – istaknuo je župnik podgajačke župe, velečasni Siniša Paušić.

Sveti Martin je rođen kao sin rimskog vojnika u današnjoj Mađarskoj 315. godine. Protiv svoje volje postaje vojnik, prema očevoj želji. Iz tog vremena postoji zgoda kada siromahu daje dio svog plašta jer kod sebe nije imao novaca. Iduće je noći usnio Krista zaogrnuta njegovom polovicom plašta koji mu je rekao: "Ovim me je plaštem zaogrnuo Martin". Uvijek je bio blizak siromašnima i progonjenima zbog čega se u 27 godina biskupstva suočava s brojnim progonima i pritiscima. Život je posvetio brizi oko jedinstva Crkve i skrbi za najpotrebnije. Siromašan, skroman i blag ušao je u nebo nakon bitke za Božju stvar koju je vodio cijeloga života.

- Upravo zbog mjesta gdje je njegov otac služio vojsku, u susjednoj Republici Mađarskoj, što je nedaleko od nas, ne čudi što naša Župa nosi naziv Svetog Martina - naglasio je Paušić te dodao:

- Mi kao župna zajednica specifični smo po tome što imamo četiri sela, a ipak smo jedna župa, pa nastojimo uvijek da ta proslava ponajprije bude u jednom duhovnom smislu. Tako smo u ponedjeljak započeli s trodnevnom pripravom uz ispovijed, svetu misu, klanjanje i bolesničko pomazanje. Vjernici se mogu ispovijediti i danas od 17:00 sati.

Na samu svetkovinu, sutra, 11.studenoga biti će služene tri mise, a središnja je u 10:30 sati. Svečanu svetu misu služiti će i propovijedati vladika križevački, hrvatski grkokatolički biskup, monsinjor Milan Stipić.

Live stream

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive