Osposobljavanje sudionika sustava CZ

Sukladno odredbama Zakona o sustavu civilne zaštite Ravnateljstvo civilne zaštite provodi osposobljavanje čelnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave za obavljanje poslova civilne zaštite. Tako je danas (7. prosinca 2021. godine) u Osijeku provedeno osposobljavanje za novoizabrane čelnike općina i gradova s područja Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije, a proveli su ga ravnatelj Damir Trut i službenici Ravnateljstva civilne zaštite te Nastavnog nacionalnog središta civilne zaštite

- Osposobljavanje je namijenjeno prije svega novoizabranim čelnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave kako bi se upoznali s radom sustava civilne zaštite te aktivnostima koje se provode u okviru te djelatnosti. Tijekom ovih predavanja osposobit ćemo 173 čelnika, a nakon toga ide proces osposobljavanja stožera civilne zaštite, odnosno oko 2.600 novih članova koje planiramo osposobiti u prvih šest mjeseci sljedeće godine - rekao je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut. Dodao je da će novi Zakon o civilnoj zaštiti unijeti nove elemente prilikom upravljanja rizikom, a njima će se doprinijeti boljem i kvalitetnijem pripremanju sustava za odgovor na određeni rizik.

Zamjenik župana i ujedno načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ Mato Lukić naglasio je kako je iznimno važno da čelnici lokalne i regionalne samouprave budu kvalitetno upoznati s načinom upravljanja u kriznim situacijama.

- Poznavanje sustava koji je spreman odgovoriti na najteže situacije i na taj način spriječiti određenu nepogodu pokazalo se kao nužan upravo tijekom pandemije koronavirusa koja nas je zatekla prije gotovo dvije godine. Osim toga, u tom se razdoblju dogodilo još nekoliko kriznih situacija poput potresa i poplava gdje je najvažnija bila pravovremena i točna organizacija svih ljudi u sustavu. Zbog toga sam uvjeren da će usvajanje novih vještina i dodatna edukacija svima nama biti od velike koristi - istaknuo je Mato Lukić.

Live stream

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive