Pravoslavni Badnjak u Kapelni

Mještani Kapelne obilježili su dolazak pravoslavnog Božića tradicionalnim paljenjem badnjaka, hrastovog stabla koje simbolizira vatru na kojoj su se u božićnoj noći grijali pastiri. Prema starom običaju na vatru se bacaju stare grančice koje su se čuvale od protekle godine i uzimaju nove kao znak novoga početka.

Obred u hramu Svete Trojice u Kapelni vodio je paroh slatinski protojerej Dragan Gaćeša koji je u svom obraćanju vjernicima istaknuo kako je ljubav među svom braćom ljudima temelj kršćanske vjere.

Mjesto Kapelna naseljeno je srpskim stanovništvom krajem 17. stoljeća, a već 1702. godine, prema prvom popisu stanovništva nakon turske vladavine ima  tridesetak kuća.

- U prvoj polovici dvadesetoga stoljeća selo ima preko 1600 stanovnika, ali onda je broj počeo naglo padati uglavnom zbog raseljavanja u potrazi za boljim životnim uvjetima - rekao je jedan od starijih stanovnika Kapelne Jovo Dakić koji se sjeća kako je nekada u selu u jednoj godini bilo čak dva razreda prvoškolaca.

Crkva Svete Trojice u Kapelni sazidana je 1844. godine i zamijenila je dotadašnju drvenu posvećenu Sv. Dimitriju. Danas je dotraja i zahtjeva temeljitu obnovu uglavnom zbog vlažnih zidova. Pored  crkve je parohijski stan i dvorana koji su u fazi obnove.

U Kapelni djeluje udruga žena Ruže, koja pokriva cijelu općinu Viljevo i nositelj je čuvanja tradicije i kulturnog života u mjestu. Udruga je uz Vijeće srpske nacionalne manjine organizirala doček Božića uz prigodan domjenak na kojemu su sudjelovali i načelnik općine Viljevo Dominik Knežević te kao gost gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić.

Live stream

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive