Jurica Duvnjak pobjednik 15. Kobasicijade

Jurica Duvnjak pobjednik 15. Kobasicijade

Bez obzira na nepovoljne okolnosti vezane uz koronu i znatno smanjenje proizvodnje svinjskog mesa na privatnim gospodarstvima, udruga čuvara Slavonske tradicije Donji Miholjac ove je godine odlučila održati ocjenjivanje suhe slavonske kobasice. Manifestacija kojoj je cilj popularizirati tradicijski slavonski delikatesni proizvod, održana je po 15. puta, a suorganizator je ove godine bila općina Magadenovac.

Ocjenjivanje je održano u Lacićima uz već tradicionalno pečenje slanine uglavnom od crnih slavonskih svinja.

Govoreći na podjeli priznanja načelnik općine Magadenovac Stjepan Živković, uz već spomenute probleme naglasio je i veliku ulogu trgovačkih lanaca koji prodaju vrlo jeftino meso upitne kvalitete od kojega u domaćinstvima proizvode suhomesnate proizvode. Prava sirovina za kobasice, kulen i ostale proizvode mora biti meso kasnozrelih pasmina što znači da proces proizvodnje kobasice i kulena traje i do dvije godine. K tome probleme u posljednje vrijeme predstavljaju i vremenske prilike.

Načelnik Živković je i ovoga puta napomenuo važnost uključivanja struke u proces proizvodnje kao i udruživanje proizvođača zbog lakšeg izlaska na tržište. Na ocjenjivanje je predano dvadeset uzoraka suhe slavonske kobasice i šest uzoraka kulenovih seka, rekao je ispred ocjenjivačkog suda dr. Krešimir Mastanjević sa Prehrambeno - tehnološkog fakulteta u Osijeku.

Ove godine najbolju kobasicu napravio je Jurica Duvnjak i njemu je pripala novčana nagrada u iznosu 1.500 kuna. Drugo mjesto osvojio je Marijan Krha, a treće Zvonimir Francuz. U kategoriji kulenove seke bilo je tri bronce i tri srebra.

Stručni sud koji je ocjenjivao kvalitetu kobasica uglavnom je bio zadovoljan kvalitetom predanih uzoraka koji su bili na razini standarda proteklih godina. Dr. Boris Lukić docent na Fakultetu agro-biotehničkih znanosti u Osijeku napomenuo je kako se i ove godine ocjenjivao prvenstveno miris i okus, kao i vanjski izgled, presjek i tekstura proizvoda.

Live stream

 

▶️ SLUŠAJTE UŽIVO

Upravo svira:

 

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Ivan Korov i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije