Predavanje fra Mirka Miškovića o glagoljici


Glagoljica je kao pismo nastala za potrebe misije svete solunske braće Konstantina - monaškim imenom Ćirila i Metoda, kojima je bilo potrebno stvoriti standardni književni jezik za liturgijske potrebe i kristijanizaciju Slavena na području tadašnje Velikomoravske kneževine.

Tako je Ćiril 826. godine sastavio pismo od 38 znakova koje je bilo prilagođeno fonološkim osobitostima slavenskog jezika. Slavenski jezik se u ono vrijeme kod svih slavenskih skupina nije toliko razlikovao kao danas. Zanimljivo je da su slova glagoljice načinjena od tri osnovna simbola kršćanstva; križa, kruga i trokuta.

Glagoljica se u slavenskom svijetu, prvenstveno za liturgijske potrebe, održala do 12. stoljeća kada ju je zamijenila ćirilica. Glagoljsko pismo zadržalo se u upotrebi jedino u Hrvatskoj, gdje je od okruglog poprimilo elegantnije uglate oblike. Uglata glagoljica koristila se u crkvenim obredima na području Primorske Hrvatske do početka 19. stoljeća.

Ovi i još mnogi drugi manje poznati podaci o glagoljici mogli su se čuti na predavanju koje je u organizaciji ogranka Matice hrvatske Donji Miholjac održao Mirko Mišković franjevac trećoredac, samostanski i župni vikar iz Belišća i član Provincijskog povjerenstva za glagoljicu i kulturnu baštinu.

Glagoljica se u posljednjih stotinjak godina intenzivno istražuje, a osim stručnog za staro hrvatsko pismo postoji i veliko zanimanje javnosti što je potvrdila i izuzetno dobra posjećenost predavanju fra Mirka Miškovića u našem gradu.

Predavanje pod nazivom Iskoni bêslovo (U početku bješe riječ) održano je povodom Dana hrvatskog jezika od 11. do 17. ožujka.

Live stream

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive