Predstavljen CD Orgulje Donjeg Miholjca

Grad Donji Miholjac postao je bogatiji za još jedno vrijedno glazbeno izdanje. Riječ je o kompaktnoj ploči pod nazivom Orgulje Donjeg Miholjca sa sedamnaest tonskih zapisa koje je na orguljama donjomiholjačke crkve za izdavačku kuću Croatia Records snimio ugledni hrvatski orguljaš Edund Andler - Borić, ujedno i umjetnički ravnatelj sada već poznatog miholjačkog Prandau festivala orguljaške i komorne glazbe.

Pozdravljajući nazočne na predstavljanju CD-a gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić je rekao kako grad već niz godina nastoji podići kvalitetu kulturnog života na višu razinu kroz različite priredbe i manifestacije među kojima je i Prandau festival.

Ivan Andrić magistar crkvene glazbe iz Đakova istaknuo je veliki značaj ovoga nosača zvuka, kao i same uloge orgulja u liturgijskoj glazbi. Orgulje se prvi puta u crkvi pojavljuju u Francuskoj u osmom stoljeću. Važno je istaknuti da orgulje u Crkvi Sv. Mihaela arkanđela u Donjem Miholjcu postoje još od 1782. godine.

Predstavljajući CD prof. dr. Berislav Jerković voditelj Odsjeka za glazbenu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku istaknuo je kako je Edmund Andler - Borić uz glazbeni dio odlično uradio i urednički posao posloživši na CD-u skladbe kroz stilska glazbena razdoblja, a glazbena dramaturgija izdanja zamišljena je poput jednoga koncerta.

Edmun Andler - Borić rekao je kako ga vežu velike simpatije prema Slavoniji u kojoj još ima puno neotkrivenog glazbenog blaga te se nada kako će ovaj CD biti jedna lijepa razglednica iz Donjeg Miholjca.

On je zahvalio gradu Donjem Miholjcu, idejnom začetniku festivala Tomislavu Brusaču, velečasnom Josipu Antoloviću i svima koji su doprinijeli da se orgulje osposobe i urede za snimanje, a posebno građanima Donjeg Miholjca koji dolaze na koncerte čime pokazuju koliko cijene kulturno naslijeđe svoga grada.

Live stream

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive