Predstavljena zbirka pjesama Sandre Kopić “Duša puna Slavonije”

Predstavljena zbirka pjesama Sandre Kopić “Duša puna Slavonije”

Sandra Kopić, učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi "Hrvatski sokol" Podravski Podgajci, članica povijesne udruge "Mailath" Donji Miholjac, KUD-a "Matija Gubec" Donji Miholjac i Kulturno-umjetničke udruge "Napredak" Podravski Podgajci protekloga je vikenda u velikoj dvorani donjomiholjačkog dvorca predstavila svoj književni prvijenac "Duša puna Slavonije". Radi se o zbirci pjesama pisanih na šokačkoj ekavici čije je predstavljanje organizirao ogranak Matice hrvatske Donji Miholjac, ujedno i nakladnik izdanja. Predsjednik donjomiholjačke Matice dr. Ivan Vlahović je istaknuo kako mu se ideja o ovoj knjizi odmah svidjela jer Sandra piše na govoru koji nažalost nestaje.

-Zbirka na šokačkoj ekavici nam je šansa da počnemo više cijeniti sebe. Društvo koje ne bude držalo do svoje povijesti i vrijednosti biti će izbrisano u budućnosti- istaknuo je dr.Vlahović.

Zbirka "Duša puna Slavonije" sastoji se od 68 pjesama razvrstanih u nekoliko ciklusa.- Gotovo sve njene pjesme izrastaju iz dubokih korijena naših predaka. Motive i teme svojih pjesama Sandra crpi iz svojih Podravskih Podgajaca, Donjeg Miholjca i široke žitorodne slavonsko-baranjske ravnice. Pjesme odišu dobrim starim šokačkim duhom, koji je pod naletom kozmopolitizma gotovo potpuno rastočen – rekao je urednik zbirke Zdravko Živković. On je istaknuo kako je Sandrina proza i na tragu Matoševe misli da prije svega trebamo voljeti svoj zavičaj kako bismo bili dobri europejci.

Sandrino stvaralaštvo započelo je prije sedam godina i kako je na promociji istaknula sasvim je slučajno otkrila pjesnika u sebi, radeći s djecom u školi, što ju je između ostalog potaknulo na osnivanje izvannastavne aktivnosti „Čuvari tradicije". Na svojoj facebook stranici Šokačka reč Sandra je, između ostaloga, objavljivala video uratke na kojoj su učenici čitali njezine pjesme. Zbog uspješnosti stranice i zainteresiranosti javnosti za šokačku ekavicu smatrala je kako će se njezina prva knjiga zvati "Šokačka reč". Zanimljivo je što je za naslov knjige na kraju ipak izabrala pjesmu napisanu na standardnom hrvatskom jeziku.-Nekako sam smatrala da tako treba biti -istaknula je Sandra.

Stihove iz njezine zbirke na promociji su kazivali članovi Udruge "Napredak" te Sandrini bivši i sadašnji učenici. Članovi Napretka otpjevali su pjesmu „Kad dojdeš u naš kraj“ za koju je glazbu napisala Milica Kolar, također učiteljica razredne nastave. U glazbenom dijelu programa nastupio je i Sandrin suprug Robert Kopić svirajući gajde. Moderator promocije bila je profesorica Marija Rašić. Na kraju promocije održano je druženje autorice s posjetiteljima uz degustaciju slavonskih delicija.


Live stream

 

▶️ SLUŠAJTE UŽIVO

Upravo svira:

 

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Ivan Korov i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije