Sjećanje na 3. travnja 1992. i “Akciju Baranja”

Sjećanje na 3. travnja 1992. i “Akciju Baranja”

Danas obilježavamo 30. obljetnicu najveće vojno redarstvene akcije herojske 107. brigade HV-a – Operacije Baranja. Njom se namjeravalo osloboditi Baranju koja je tada bila pod vlašću JNA, pobunjenih Srba i četnika, no akcija je prekinuta, te je završila povlačenjem hrvatskih snaga. Tog 3. travnja 1992. poginulo je 15 hrvatskih branitelja kojima će se danas odati počast.

- Za grad Valpovo, Valpovštinu i Miholjštinu posebno je važna ta akcija s obzirom da je u njoj živote izgubilo 15 pripadnika 107. brigade s područja Valpovštine, Miholjštine i Baranje i toga dana prisjećamo se njih, njihove žrtve koju su dali za našu slobodu, kaže gradonačelnik Valpova Matko Šutalo.

Obljetnicu Operacije Baranja već tradicionalno u suradnji s koordinacijom udruga proizašlih iz Domovinskog rata obilježavaju gradovi i općine iz zone odgovornosti 107. brigade, od Podravske Moslavine do Petrijevaca te Općina Petlovac i grad Beli Manastir. Kako ističu u valpovačkoj gradskoj upravi jedan od glavnih ciljeva je edukacija najmlađih.

- To je dan kada se prisjećamo naših heroja, to je dan kada moramo naše mlade, mlađu populaciju učiti o onome što Domovinski rat znači za sve nas. Da nije bilo tih ljudi, vjerojatno ne bi bilo ni nas na ovim prostorima i zato smo dužni odavati im svake godine, makar na taj dan počast, kaže Šutalo.

Protekle dvije godine svečanost obilježavanja ove obljetnice nažalost je omela pandemija korona virusa. No, zato bi se ove godine sve trebalo vratiti na staro.

- Ove godine, evo nakon dvije godine pauze ponovno imamo svečani mimohod koji u pola pet trećega travnja kreće s mosta Dr. Franje Tuđmana kod Belišća i idemo pješke do spomenika na lijevoj obali Drave, spomenika koji je posvećen upravo našim herojima, kaže Šutalo.

Gradonačelnik Valpova pozvao je sve građane da u što većem broju sudjeluju u mimohodu.

Live stream

 

▶️ SLUŠAJTE UŽIVO

Upravo svira:

 

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Ivan Korov i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije