Počast poginulim braniteljima u akciji “Baranja”

Počast poginulim braniteljima u akciji “Baranja”

Prije trideset godina, 3.travnja 1992. godine, pokrenuta je operacija Hrvatske vojske kodnog naziva "Baranja".

Unatoč Sarajevskom primirju koje je sklopljeno početkom 1992. godine područje Valpova i Donjeg Miholjca s okupirane, baranjske strane Drave bilo je često pod neprijateljskom artiljerijskom i minobacačkom vatrom. Stoga se u zapovjedništvu Operativne zone Osijek započelo s planiranjem operacije kojom bi se odbacilo neprijatelja prema Srbiji. Tijekom ožujka dio hrvatskih snaga rasporedio se uz nasip na lijevoj obali Drave čekajući pokretanje operacije. Nositelj akcije bila je 107. brigada koja se sastojala od dvije bojne iz Valpova i jedne iz Donjeg Miholjca.

Operacija je započela ujutro u 05 sati i 45 minuta. Pripadnici 107. brigade uspješno su izvršili forsiranje Drave prebacivši na lijevu obalu velik broj ljudstva, ali i oklopno - mehaniziranih snaga. Unatoč jakom djelovanju srpskog pješaštva, oklopa i topništva, napad se odvijao prema planu.

Operacija bila više no uspješna i srpske su se snage počele povlačiti, ali u 10:50 stiže zapovijed iz Zagreba da se akcija prekida. U tom trenutku hrvatske snage bile su ovladale većim dijelom nasipa na lijevoj obali Drave.

107. brigada u toj akciji izgubila je petnaest vojnika, a 85 je ranjeno.

Među poginulima iz 3. tzv. Donjomiholjačke bojne bili su: Mirko Culek, Mirko Šimara i Josip Vrbanić. Nekoliko dana prije, prilikom prelaska rijeke Drave na baranjsku stranu poginuo je Tihomir Kamba.

Akcije „Baranja” prisjetili su se branitelji u Donjem Miholjcu i udruge proizašle iz Domovinskog rata odavši počast poginulima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim braniteljima u Parku Matice Hrvatske.

Vijence su položili i gradonačelnik D. Miholjca Goran Aladić i predsjednik gradskog vijeća Dražen Trcović kao i predstavnici policije.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Donji Miholjac Dragutin Lazar ukratko je podsjetio na dane kada se stvarala Hrvatska, zahvalivši braniteljima na njihovoj žrtvi.

Molitvu je predvodio donjomiholjački kapelan Domagoj Vidaković. Svečanost je popratila Gradska limena glazba.

Live stream

 

▶️ SLUŠAJTE UŽIVO

Upravo svira:

 

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Ivan Korov i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije