Predstavljena “Kolijevka života” Zdravka Živkovića

"Kolijevka života" naziv je knjige autora Zdravka Živkovića koja je javnosti predstavljena protekloga vikenda u velikoj dvorani dvorca "Mailath" u Donjem Miholjcu. Zdravko Živković je autor s bogatim pjesničkim iskustvom te iza sebe broji više od trideset godina stvaralaštva. Sedma knjiga "Kolijevka života" sastoji se od dva dijela, pjesničkog i dramskog. Živković, koji je ujedno i urednik svoje zbirke, na predstavljanju knjige je istaknuo kako je drama napisana na šokačkoj ekavici. Pjesnički dio je podijeljen u pet cjelina. Prvi dio je Kolijevka života, drugi dio je Mojoj Hrvatskoj, treći dio je Priča o ljubavi, četvrti dio je Haiku, a peti dio je Haibun. Naslovnicu zbirke osmislila je akademska slikarica Marta Vučković prema zadnjim stihovima pjesme "Kolijevka života" prema kojoj zbirka i nosi naziv.

U svim Živkovićevim pjesmama od 1997.godine, odnosno od prvijenca "Razvedri se čovječe" pa do "Vrata vječnosti", "Životni krug", "Svijeće na vjetru", "Zaljubljeni vjetar", "Isust iz Nazareta", a posebice u najnovijoj zbirci "Kolijevka života" izražena je duhovnost. -Ne znam je li to zbog mojih godina, što bivamo sve stariji pa čovjek sve više razmišlja o tome tko smo, što smo i odakle smo. Nismo mi samo tjelesna misaona bića, postoji i ta duhovna dimenzija pa onda u nekim određenim trenucima kontemplacije, nekog mira, pronađem to nadahnuće – istaknuo je Živković.

Predgovor knjizi napisala je magistra znanosti Latinka Golić kojeg je na promociji pročitala profesorica Zrinka Jurčević. Pogovor
knjizi napisao je književni kritičar, pjesnik, prevoditelj, povjesničar i diplomat Đuro Vidmarović. Pogovor je pročitala tajnica Matice hrvatske ogranka u Donjem Miholjcu i moderatorica događaja profesorica Marija Rašić. Recenzije su još napisali Sanja Nikčević, Marko Sabljaković i Siniša Posarić. Korekturu je napravila Jelena Červenjak Kmoniček. Stihove su čitali učenici Srednje škole Donji Miholjac - članovi dramske skupine mentorice Silve Vidaković Romanić. U glazbenom dijelu programa profesori glazbene kulture Marija Galović i Darko Nikolić izveli su dvije uglazbljene pjesme za koje je stihove napisao Zdravko Živković. Predstavljanje knjige organizirala je Matica hrvatska ogranak Donji Miholjac, koja je ujedno i izdavač zbirke. Ispred Matice sve je nazočne pozdravio predsjednik Ivan Vlahović. Događaju su, uz brojnu publiku, bili nazočni gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić, predsjednik Gradskog vijeća Donjeg Miholjca Dražen Trcović i donjomiholjački kapelan Domagoj Vidaković.

Live stream

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive