Korizmena jela i crkvene pjesme u Svetom Đurđu

Korizmena jela i crkvene pjesme u Svetom Đurđu

KUU Franjo Ebling iz Svetoga Đurđa organizirala je po prvi puta smotru korizmenog crkvenog pjevanja.

- Glavni cilj je sačuvati tradicionalno, pučko crkveno pjevanje, ali i prikazati običaje u vrijeme korizme, kao i korizmena jela - rekla je predsjednica udruge Marija Stanković.

Na smotri je nastupilo kulturno umjetničko društvo „Slavonac” iz Podravske Moslavine, Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Harkanovci”, Zavičajni klub Zagoraca „Zagorec” iz Josipovca, Kulturno umjetnička udruga „Napredak” iz Podravskih Podgajaca i domaćini, Kulturno umjetnička udruga „Franjo Ebling”. Smotra crkvenog korizmenog pjevanja održana je u crkvi Sv. Jurja u Svetom Đurđu, dok je u društvenom domu održana izložba korizmenih jela.

- U svim običajima i pjesmama vidimo jaku povezanost s vjerom kojom je nekada bio protkan čitav život od rođenja do smrti -  rekao je župnik župe Podravski Podgajci Siniša Paušić.

Na izložbi s bogato postavljenim stolovima mogla su se vidjeti stara, sada već i zaboravljena jela kao što je ćoravi paprikaš, kiseli grah sa rezancima, tijesto s orasima i makom, domaće kiselo mlijeko, a na zagorskom stolu mogli su se vidjeti mlinci, kisela repa s buncekom, žganci sa čvarcima, kuruzna proja, štrukli od krumpira.

Voditelj zavičajnog kluba „Zagorec” Franjo Kranjec istaknuo je kako se u klubu prikupljaju i izvode stare zagorske pjesme, mnoge starije i od stotinu godina.

Live stream

 

▶️ SLUŠAJTE UŽIVO

Upravo svira:

 

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Ivan Korov i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije