Pomor pčela i na području Slavonije

Na području sjeverozapadne Hrvatske i središnjeg dijela Slavonije došlo je do velikog pomora pčela. Procjena se kreće oko šezdeset milijuna pčela, a pčelari sumnjaju da se radi o trovanju kemijskim preparatima za zaštitu uljane repica čija je cvatnja u tijeku. Pčelari su kontaktirali policiju i nadležne veterinarske inspekcije, ali do sada nije utvrđeno da je do uginuća došlo zbog prskanja u vrijeme kada nisu preporučeni tretmani kemijskim sredstvima. Pčelari su do sada izbjegavali istupanja u javnosti zbog straha od gubitka tržišta, ali u ovoj situaciji odlučili su objaviti velike gubitke koji će se uz nepovoljne vremenske uvjete nepovoljno odraziti na upravo započetu pčelarsku sezonu.

Ove godine zimski gubitci na pčelinjacima bili su oko sedam posto što je u granicama prosjeka rekao je glasnogovornik Pčelarske udruge „Bagrem” Zvonimir Božić.

Što se tiče trovanja pčela Božić smatra kako je pala odgovornost onih koji bi trebali brinuti ne samo o sigurnost pčela kao oprašivača nego i o upotrebi nedozvoljenih kemijskih zaštitnih sredstava.

Glasnogovornik „Bagrema” kaže kako se najpoznatijeg štetnika varou uglavnom drži pod kontrolom, ali da je sada problem američka gnjiloća legla koja se pojavila protekle godine i na donjomiholjačkom području. Riječ je o bolesti koja rezultira potpunom sanacijom zaraženih košnica i pčelinjih društava što znači njihovim spaljivanjem.

- Stanje na tržištu meda, pogotovo izostankom meda s područja Ukrajine, najvećeg europskog proizvođača je relativno povoljno što se tiče cijena, ali je problem što meda na tržištu nema. I one male količine koje su preostale pčelari čuvaju za svoje stalne kupce koji kupuju na kućnom pragu - rekao je Božić.

Live stream

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive