Zabrinjavajući demografski trend Hrvatske

- Što se tiče demografskih trendova Hrvatska je peta najslabija zemlja na svijetu što je zabrinjavajuća činjenica - rekao je u uvodu tribine pod nazivom „Hrvatska, kamo ideš?” predsjednik ogranka Matice hrvatske Donji Miholjac dr. Ivan Vlahović. On je naglasio kako je demografija puno više od ideologije i socijale te da bez ljudi nema niti ekonomskog napretka.

- Nedavni popis nas je sve jako uzdrmao i pokazao da prosjek od 1,3 djeteta po obitelji niti iz daleka nije dovoljan za demografski oporavak hrvatske - rekao je predavač na tribini monsinjor dr. Pero Aračić umirovljeni dekan Studija teologije u Đakovu.

Ona smatra kako se u Hrvatskoj kroz društvo treba izgraditi jedan drugi nacionalni mentalitet koji će potaknuti obnovu društva kroz obiteljske vrijednosti. U tome značajnu ulogu treba imati crkva kao institucija koja okuplja obitelji i potiče obiteljske vrijednosti.

Također i država treba stvoriti zakonodavno okvir koji će omogućiti pozitivnija demografska kretanja.

Prof. Aračić doktorirao je na Papinskom sveučilištu Lateran u Rimu, a iza sebe ima osamnaest knjiga i devedesetak znanstvenih radova. Suradnik je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u razredu za društvene znanosti.

Predavanje i tribina održani su u Pastoralnom centru Ivan Vajda, župe Sv. Mihaela arkenđela koja je uz Ogranak matice Hrvatske Donji Miholjac bila organizator ovog zanimljivog događanja.

Live stream

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive