Donjem Miholjcu odobrena sredstva iz Programa prekogranične suradnje

Donjem Miholjcu odobrena sredstva iz Programa prekogranične suradnje

U Iloku su danas dodijeljeni ugovori Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao nositelja „Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije“ za 2022. godinu. Kroz program je dodijeljeno 20 ugovora ukupno vrijednih 3 milijuna kuna.

Gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić potpisao je ugovor o financiranju projekta Čitaj knjigu u ugodnom ambijentu i slušaj radio bez ometanja, u iznosu 149 tisuća kuna, zajedno s udrugom Marija iz Subotice. Gradu pripada 60 tisuća kuna za opremanje Gradske knjižnice, a udruzi 89 tisuća kuna. Župi sv. Mihaela arkanđela Donji Miholjac i Župi iz Sota odobren je iznos 150 tisuća kuna za uređenje sakralnih objekata.

- Prvi put smo raspisali ovaj program i prema dodijeljenim sredstvima je jasno da je interes bio iznimno velik. Od planiranih dva milijuna kuna, u konačnici smo došli do tri milijuna kuna. Cilj je krenuti u smjeru jačanja položaja Hrvata u Republici Srbiji, očuvanje njihovog  kulturnog i vjerskog identiteta. Stvorena su nova prijateljstva i otvorene su nove suradnje i partnerstva posebno u pograničnom području stoga planiramo sredstva i za 2023. godinu kako bi nastavili ovaj važan program – rekla je Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU.

Posebna pažnja u provedbi programa usmjerena je na pružanje potpore Hrvatima u Republici Srbiji, povezivanje s Hrvatima u Republici Srbiji, potpora njihovu povratku i ostanku te očuvanje njihove pune ravnopravnosti te pridonošenje gospodarskoj, socijalnoj i demografskoj revitalizaciji.

- Sve ono što će doprinijeti onome što rade stoljećima, a to je očuvanje identiteta i daljnji razvoj kulture, da se mladi prilagode sadržajima zbog kojih su Hrvati prepoznatljivi na svom području. Ova vrsta suradnje, RH s naglaskom na Hrvate iz Srbije sigurno će doprinijeti jačanju suradnje i povezivanju kako bi zajednički tražili rješenja za unaprjeđenje položaja Hrvata koji su lojalni građani Srbije i svojim identitetom joj daju vrijednost koju nažalost nitko tamo ne prepoznaje – rekao je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Za aplikaciju na ovaj natječaj bilo je potrebno partnerstvo i to najmanje jednog partnera iz Republike Hrvatske i jednog iz Srbije u pograničnom prostoru. Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, danas je potpisao dva ugovora. Jedan u partnerstvu s Hrvatskim nacionalnim vijećem u Srbiji, a drugi s Osnovnom školom Marija Gubec iz Tavankuta i Osnovnom školom Gorjani.

- Unazad pet godina smo razvili i nadogradili dosadašnju suradnju s Hrvatima u Vojvodini, i na institucionalnim razinama, kao i kroz financiranje projekata, savjetovanje, podršku u razvoju i unaprjeđenju kulturnih vrijednosti. Iz toga je izraslo vrlo kvalitetno prijateljstvo Osječko-baranjske županije i Hrvata u Vojvodini, izrasli su kvalitetni projekti koji se nastavljaju kroz ovaj program Ministarstva – rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Live stream

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije