Pijanistički koncert povodom 50 godina Glazbene škole

Pijanistički koncert povodom 50 godina Glazbene škole

Povodom 50 godina neprekinutog rada Osnovne glazbene škole pri Osnovnoj školi "August Harambašić" Donji Miholjac u dvorcu "Mailath" pijanistički koncert održali su Renata i Ivan Karša.

Supružnici Karša već su gostovali u Donjem Miholjcu, a ovo im je bio četvrti koncert kojeg je publika ispratila dugotrajnim pljeskom.

- Odazvati ćemo se rado i idućega puta kada nas pozovete, jer nam je zadovoljstvo svirati u vašem gradu i uživamo u atmosferi koju nam pruža publika - rekao je Ivan Karša. S time se složila i Renata Karša naglasivši kako je donjomiholjačka publika izrazito srdačna.

Pijanisti su izveli djela Antuna Sorkočevića, Ivane Lang i Antonina Dvoraka - Legende, opus 59.

Pijanistica Renata Karša rođena je u Vinkovcima gdje započinje glazbeno obrazovanje. Nastavlja ga u Osijeku kada kao srednjoškolka osvaja nagrade na republičkim i saveznim natjecanjima. Sa sedamnaest godina upisuje studij klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu - Područni odsjek Osijek, gdje je diplomirala u klasi prof. Damira Sekošana. Magistrirala je u klasi prof. Pavice Gvozdić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

1995. godine sudjelovala je na jednom od najprestižnijih svjetskih natjecanja - Chopinovom Konkursu u Varšavi. Iste godine solističkim koncertom završava Memorijal „Darko Lukić" u Osijeku. Održala je recitale u svim većim glazbenim središtima Hrvatske (Zagreb, Split, Rijeka, Dubrovnik, Osijek), a koncertirala je i u Italiji, Poljskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Austriji. Kao solistica je nastupila uz Društveni orkestar Hrvatskog glazbenog zavoda, orkestar Muzičke akademije u Zagrebu i Simfonijski orkestar HRT-a. Nastupala je u sklopu festivala Dani Milka Kelemena, te Hvarskih ljetnih priredbi, a snimala je i za potrebe radija i televizije. Uspješno je surađivala s puhačima, gudačima i pjevačima, a od 2006. godine sa suprugom, također pijanistom, Ivanom Karšom djeluje u klavirskom duu. U prosincu 2010. na XXII međunarodnom pijanističkom natjecanju „Camillo Togni" (Italija) osvojili su treću nagradu i brončanu medalju. Na Umjetničkoj akademiji u Osijeku je viši asistent za glavni predmet Klavir.

Ivan Karša je rođen u Osijeku. Klavir počinje učiti s dvanaest godina, a već u sedamnaestoj upisuje studij klavira na Muzičkoj Akademiji Zagreb u klasi profesora Damira Sekošana. Diplomirao je 2002. godine s izvrsnim ocjenama. Dobitnik je nagrada na državnim natjecanjima (Varaždin, Sisak, Zagreb, Dubrovnik) i aktivni polaznik brojnih seminara kod eminentnih klavirskih pedagoga (Jurica Murai, Leonid Sincev, Luigi Mostacci, László Baranyay...). Na Memorijalu „Darko Lukić" - međunarodnom susretu mladih pijanista u Osijeku, nastupao je i kao učenik i kao student.

Pedagošku djelatnost započeo je 2002. u Glazbenoj školi Franje Kuhača u Osijeku. S jednakim entuzijazmom podučava i korepetira pružajući siguran oslonac, a često i pokretačku snagu. Radio je kao vanjski suradnik Muzičke akademije u Zagrebu, a od 2007. kao asistent na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. 2009. je uspješno prošao postupak za izbor u nastavno zvanje predavača na Umjetničkoj akademiji u Osijeku gdje i danas radi. Koncertira kao solist, korepetitor i član komornih sastava (klavirski kvintet, klavirski duo) u zemlji i inozemstvu. Njegov repertoar čine djela skladatelja od baroka do suvremenika, a na umjetnički razvoj snažno utječu mentorstvo bjeloruskog pijanista Konstantina Krasnitskog, te karakteristično opredjeljenje za bavljenje glazbom skladanom za klavirski duo.

- Ovim smo koncertom obilježili 50 godina neprekinutog rada glazbene škole, iako je prva glazbena škola u Donjem Miholjcu osnovana 1834.godine i to je jedna od prvih glazbenih škola u Hrvatskoj. Prekid u radu imala je nakon smrti prvog učitelja Josepha Becka koji je sahranjen u Donjem Miholjcu. Godine 1972./73. naša kolegica i učiteljica glazbenog odgoja Jelica Dimitrijević i Muhamed Župčević, učitelj u osnovnoj školi, pokreću glazbenu školu. U početku je škola djelovala pri Glazbenoj školi Franje Kuhača, a nakon nekoliko godina se prislonila na Osnovnu školu "August Harambašić" - rekao je voditelj Osnovne glazbene škole pri Osnovnoj školi "August Harambašić", profesor Darko Nikolić.

Istaknuo je, kako je značajka ovoga koncerta bila u tome što je u cijelosti izveden četveroručno.

Live stream

 

▶️ SLUŠAJTE UŽIVO

Upravo svira:

 

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Ivan Korov i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije