Ukida se ekonomski smjer u Srednjoj školi Valpovo

Odlukom o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2022./2023. Srednjoj školi Valpovo nije odobren 1. razred smjer ekonomist koji broji 20 učenika i traje 4 godine, navodi se u pismu.

- Nakon toga je slijedio proces e-savjetovanja gdje su se ravnateljica Srednje škole u Valpovo, djelatnici, mi roditelji  i sam gradonačelnik grada Valpova izrazili svoje negodovanje, nevjericu i šok ovakvim potezom Ministarstva znanosti odgoja i obrazovanja. Na komentare u e-savjetovanju odgovoreno je automatski, računalno, unificirano – ne prihvaća se, dok su istovremeno odobreni razredi ekonomskog usmjerenja školama na istom području koji imaju znatno manji broj učenika u razredima.

Navest ćemo samo neke od mnoštva razloga zašto se jedan ekonomski razred u sklopu Srednje škole Valpova nema razloga niti opravdanja ukinuti. Valpovačkoj Srednjoj školi gravitiraju učenici tri grada i to Donjeg Miholjca (koji nema ekonomski razred), Belišća (koji nema srednju školu)  i Valpova, plus djeca iz prigradskih naselja. Napominjemo još jednu važnu činjenicu, a to je da od Slatine do Osijeka nakon ove odluke nema niti jedna škola ekonomskog usmjerenje. Veliki broj tih učenika upisuje upravo  ekonomski smjer. Razred ekonomskog smjera je uvijek bio popunjen na prvom upisnom roku. To su učenici iz Belišća, Valpova, Donjeg Miholjca  i područnih mjesta koji se bave sportom, glazbom, plesom i ostalim izvannastavnim aktivnostima. Njihovim odlaskom iz ovih krajeva ove njihove aktivnosti bi nestale, time  bi se još više ova mjesta pasivizirala i depopularizirala. Osim toga veliki broj učenika Srednje škole u Valpovu ekonomskog smjera kasnije postaju uspješni studenti, samostalni poduzetnici i uzorni građani koji itekako baštine znanja i vještine koje su stekli u ovom području rada i zanimanja.

Mi roditelji potpisali smo zahtjev za upisom učenika u I. razred šk.god.2022./2023. smjer ekonomist i na popisu se nalazi 17 učenika (samo iz Valpova i  Belišća). Kasnije smo doznali da ih ima još zainteresiranih, 20 i više za prvi izbor upisa u zanimanje ekonomist u Srednjoj školi Valpovo.

Predstavnici roditelja, zajedno s predstavnicima Školskog odbora Srednje škole Valpovo i predstavnicima Grada Valpovo bili smo kod pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje – Osječko-baranjske županije. Pročelnica nam je rekla da nas podržava i da dijeli naše nezadovoljstvo, ali o tome ne odlučuje ona nego Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Nakon toga smo pisali zamolbu Ministarstvu znanosti i obrazovanja da promijene odluku, ali unatoč svim navedenim činjenicama, dobili smo odbijenicu. Razlog premali broj učenika upisanih ranijih godina (2021./2022. 18 učenika, 2020./2021. 12 učenika, 2019./2020. 20 učenika, 2018./2019. 19 učenika). Ako pogledamo broj učenika u nekim drugim školama na području Osječko-baranjske županije, onda nam je odluka MZO-a još nejasnija. Na primjer, Druga srednja škola Beli Manastir je godine 2021./2022. upisala samo 8 učenika, a prethodne niti jednog u smjeru ekonomist, a u 3. razredu ima 4 učenika i u 4. razredu 5 učenika. Isto tako Srednja škola Dalj 2021./2022. 3 učenika, 2020./2021. 3 učenika, 2019./2020, 4 učenika. Bezbroj je takvih primjera u Lijepoj našoj, ali nama je ukinuta ekonomska škola, ne jedan razred, nego škola. Podatke možete naći na stanici MZO – Školski e-rudnik. Uglavnom, cijeli slučaj Valpovačke ekonomske škole tako se vrti u začaranom  kolu već više od mjesec dana bez volje glavnih aktera da išta riješe. Istovremeno, 20 učenika je primorano putovati u Srednju ekonomsku školu Osijek udaljenu 30-tak kilometara od Valpova, gubiti vrijeme i novac na putovanje od 3h – 4h u oba smjera. Učenici tako moraju odustati od svih izvannastavnih aktivnosti, sportskih klubova, iako među njima ima jako talentiranih i prosperitetnih sportaša, moraju odustati od glazbenih škola, udruga, klubova, sekcija jer za njih više na žalost neće imati vremena. Potrebno je napomenuti da među zainteresiranim učenicima ima i djece koja idu po individualiziranom programu i njima je otežano putovati u Osijek u željeno zanimanje. Postavlja se pitanje: Zašto ukidaju školu koja postoji od davnina i uvijek ima popunjen ekonomski razred na I. upisnom roku? Kome smeta ekonomski razred u Valpovu? Ponaša li se Ministarstvo znanosti i obrazovanja bezrazložno kao maćeha prema nekim područnim školama? Kako je moguće da se odobri ekonomski razred u školama na našem području koje u sva četiri ekonomska razreda imaju ukupno učenika kao mi u jednom?

Kome i zašto smeta Srednja škola u Valpovu? Napominjemo da je 1 komercijalni razred ukinut prije tri godine iako je imao više zainteresiranih učenika na upisu  nego neke škole u kojima nisu ukinuli. Želi li se ovim putem degradirati i namjerno oštetiti mali slavonski grad Valpovo i poticati obitelji na iseljavanje? 

Ekonomska škola u Valpovu u okviru Zanatsko trgovačke škole postoji od 1928. godine, a baš kao Ekonomska škola traje od 1959. godine. Za upis u smjer ekonomist uvijek postoji velika zainteresiranost učenika i uvijek se popuni razred na I. upisnom roku. Razumjeli bismo da nema dovoljno učenika za upis pa ukidaju ekonomski smjer, ali njih ima za cijeli razred i unatoč tome Ministarstvo ga ukida. Mi smo ogorčeni i razočarani. Djecu moramo slati u Osijek u ekonomsku školu, a mi koji smo iz okolnih mjesta udaljenih od Valpova moramo ih osobnih prijevozom voziti do autobusnog kolodvora u Valpovu i onda oni putuju do glavnog kolodvora u Osijeku pa onda nastavljaju put tramvajem do Tvrđe gdje se nalazi Srednja ekonomska škola. Taj put može trajati i po 2h-3h u jednom smjeru. Napominjem da puno veći iznos džeparca moramo izdvojiti za prehranu djeteta koje će odlaziti u 6h ujutro od kuće, a dolaziti u 15h jer mora odlaziti u školu udaljenu 30 i više kilometara od mjesta stanovanja. Istovremeno, valpovačka srednja škola nam je na dohvat ruke i naša bi djeca mogla nastaviti baviti se sportom, glazbom, umjetnosti i svim ostalim nenastavnim aktivnostima kao i do sada. Ministarstvo znanosti i obrazovanja mora imati prioritetni cilj obrazovanje i poticanje darovitih učenika no oni su nam okrenuli leđa. Zašto, pitamo se? Jesu li naša djeca manje vrijedna? Ovo je strašan ekonomsko-socijalni udarac kojim se narušavaju prava djece na obrazovanje u najbližoj školi, a lomi se direktno preko naše djece. Nije li to sramota?!

Spremni smo ići na razgovor u Ministarstvo i tražiti rješenje za nastalu situaciju s ministrom Fuchsom.

Nezadovoljni i razočarani roditelji.

Live stream

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive