Ljepota i bogatstvo narodne nošnje, pjesme i plesa

Ljepota i bogatstvo narodne nošnje, pjesme i plesa

Tri dana Donji Miholjac je živio u znaku tradicije, folklora i kulture naših predaka.

Četrdeset osma smotra folklora Miholjačko sijelo održana proteklog vikenda okupila je kulturno umjetnička društva i udruge iz Sjevernog dijela Hrvatske, ali i iz Vojvodine te Bosne i Hercegovine.

Brojni posjetitelji i gosti ove tradicionalne folklorne priredbe mogli su uživati u mimohodu društava i nastupima na pozornici ispred dvorca, šarenilu narodnih nošnji i bogatstvu kulturnog blaga sadržanog u pjesmi i plesovima trinaest folklornih skupina.

Na smotri su se sada već tradicionalno predstavile i dječje folklorne skupine, a kroz manifestaciju Slavonija u zjenici oka i stari zanati, rukotvorine i gastro ponuda.

- Kroz ovu manifestaciju ponosno čuvamo tradiciju naših starih koji su nam oni s povjerenjem ostavili - rekao je gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić, pozdravljajući na otvaranju smotre sudionike i goste te spominjući pri tom i gotovo tisućugodišnju povijest grada.

U ime župana Ivana Anušića sudioncima smotre obratio se zamjenik župana Josip Miletić pohvalivši prekrasnu atmosferu, naglasivši kako miholjačni mogu biti ponosni na gotovo polustoljetnu povijest ove smotre.

Od gostiju koji su nastupili na smotri treba posebno istaknuti HKD Vladimir Nazor iz Sombora, koji su se pojavili u posebno lijepim svilenim svečanim bunjevačkim nošnjama, kao i tri zaprege među kojima je prednjačila ona sa hrvatskim hladnjokrvnjacima Zdravka Kadežabeka iz Dolaca kraj Orahovice, jedinog preostalog kočijaša iz ovog dijela Slavonije.

Uz izložbu slika udruge LIKROB, kazališnu predstavu Amaterskog kazališta iz Belišća i odličan nastup Gradske limene glazbe publika je mogla uživati i u koncertima Tamburaških sastava Žeteoci i Džentlmeni.

Inače sijelo, što pamte stariji miholjčani, imalo je i svoju predhodnicu, a to su žetvene svečanosti koje su bile održane tri puta prije nego što je manifestacija promijenila ime u Miholjačko sijelo.

Live stream

 

▶️ SLUŠAJTE UŽIVO

Upravo svira:

 

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Ivan Korov i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije