50 godina Glazbene škole u Donjem Miholjcu


Lea Aladić na Dolce pianu u Belišću

Glazbena škola kakvu danas poznajemo započela je u Donjem Miholjcu s radom prije pedeset godina. Međutim, povijest glazbenog obrazovanja u našem gradu je puno starija i seže u daleku 1834. godinu što grad Donji Miholjac svrstava među gradove s najdužom glazbenom tradicijom u Hrvatskoj.

Glazbena škola u Donjem Miholjcu osnovana je na inicijativu baruna Karla Prandaua velikog zaljubljenika u glazbu, glazbenika i vrsnog skladatelja koji je svirao nekoliko instrumenata . U spomen na njegovo djelovanje u glazbenom životu grada danas postoji i festival klasične glazbe koji nosi njegovo ime.

Škola je djelovala do kraja 19. stoljeća, a od tada se glazbeno obrazovanje nastavlja kroz limenu glazbu, crkveni zbor i kulturno umjetnička društva.

1973. U Donjem Miholjcu pokreće se područni odjel Glazbene škole Franjo Kuhač Osijek koji od tada neprekidno djeluje do danas.

Ivan Galović na smotri mladih gitarista u Slavonskom Brodu

Škola danas ima četiri odjela: glasovir, harmonika, gitara i tambura. U ovoj školskoj godini u školi ima 89 polaznika, a zaposleno je sedam nastavnika.

Škola je dobro opremljena instrumentima i notnim materijalom, a pri njoj djeluju i dva tamburaška orkestra. Učenici nastupaju na svim važnijim gradskim događanjima kao i na glazbenim natjecanjima u gradu Donjem Miholjcu i na području cijele Hrvatske te redovito gostuju u Madžarskoj.

U glazbenoj školi u Donjem Miholjcu planiraju pokrenuti i odjele za gudače i puhače.

- Zainteresiranih učenika ima - kaže voditelj škole prof. Darko Nikolić tako bi bilo neophodno otvaranje i spomenutih odjela čime bi se dodatno obogatio glazbeni život grada koji to zavrjeđuje svojom bogatom glazbenom tradicijom.

Naslovna fotka: Tamburaški orkestar glazbene škole pred nastup u crkvi Sv. Mihaela u Donjem Miholjcu

Live stream

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive