Grad Donji Miholjac najviše ulagao u mjere i projekte za obitelj i djecu

Grad Donji Miholjac najviše ulagao u mjere i projekte za obitelj i djecu

Grad Donji Miholjac je među deset najbolje rangiranih gradova u RH po izdvajanjima za obitelj i djecu.

- Znatno smo povećali sredstva za obitelj i djecu, digli potpore za novorođenčad, završili rekonstrukciju jednog te pripremamo gradnju drugog vrtića, umanjili smo cijene usluga u predškolskim ustanovama - ističe gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić.

Grad Donji Miholjac je 2020. godine izdvojio znatno više sredstava iz proračuna u odnosu na 2019.  za stavku Obitelj i djeca. To se prije svega odnosi na povećanje novčane potpore za novorođenčad koja je povećana na dvije tisuće kuna za prvo dijete te po 500 kuna više za svako sljedeće dijete u odnosu na prethodnih tisuću kuna koliko se izdvajalo za prvo dijete u 2019. godini. Uz novčani iznos koji se isplaćuje na račun roditelja, za svako novorođeno dijete roditelji imaju pravo i na poklon paket u vrijednosti cca 600 kuna u kojem se nalaze potrepštine za bebu, majku i oca.

U 2019. je dodijeljeno 10 studentskih kredita novim studentima u iznosima od 500 kuna, dok je 2020. dodijeljeno 20 novih studentskih kredita s povećanjem iznosa na 800 kuna mjesečno, a u 2021. je povećan broj novih korisnika studentskih kredita na 25 korisnika te je u veljači 2022. povećan iznos studentskog kredita na 1000 kuna mjesečno. Ukupan broj studenata koji primaju studentski kredit u iznosu od tisuću kuna je 45.

U 2019. godini Grad je započeo s rekonstrukcijom  dječjeg vrtića Pinokio u Donjem Miholjcu čiji su se radovi nastavili i u 2020. godini, a u 2021. godini završeno je postavljanje dizalice topline. Grad je pripremio i prijavio na natječaj za dodjelu sredstava projekt za izgradnju nove zgrade vrtića u Rakitovici. U svrhu ublažavanju posljedica prouzrokovanih pandemijom korona virusa  Gradska uprava je 2020. izdvojila dodatna sredstva za povećanje sufinanciranja ekonomske cijene vrtića te su roditelji od 2020. u obvezi plaćati sufinanciranje ekonomske cijene vrtića  za jedno dijete  u iznosu od 200 kuna, u odnosu na dotadašnjih 500 kuna. Cijena za drugo i svako naredno dijete se smanjuje.

Grad Donji Miholjac financira nabavu radnih materijala za učenike osnovnih škola te zajednički sa županijom sufinancira školsku kuhinju, a učenicima srednjih škola koji se školuju izvan mjesta prebivališta sufinancira se autobusna mjesečna karta.

Nadalje, već nekoliko godina Grad dodjeljuje subvencije za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih osoba  na području Grada Donjeg Miholjca za što je predviđen ukupan budžet od 700 tisuća kuna.

- Grad je povećavao potpore za novorođenu djecu, povećavao kapacitete dječjeg vrtića te u potpunosti adaptirao i obnovio zgradu vrtića i njegov okoliš i igrala, smanjio sufinanciranje ekonomske cijene vrtića na jednu, gotovo beznačajnu razinu, a u pripremi je i gradnja novog dječjeg vrtića u Rakitovici koji će moći primiti do 50-tak mališana. Nadalje, financiranjem nabave radnih materijala za osnovnoškolce te sufinanciranjem školske prehrane gotovo je potpuno oslobodio roditelje plaćanja bilo kakvih obveza školovanja njihove djece do završene osnovne škole. Učenici srednjih škola koji se školuju izvan mjesta stanovanja imaju riješeno plaćanje mjesečne autobusne i željezničke vozne karte budući da Grad sufinancira kartu zajednički s ministarstvom i županijom, a uz sufinanciranje ministarstva znanosti i obrazovanja te županije i Grada završena je i suvremena zgrada nove srednje škole u Donjem Miholjcu čijim završetkom je predškolsko i školsko obrazovanje u Gradu podignuto na najvišu razinu. Na kraju, već nekoliko godina grad dodjeljuje subvencije za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih osoba na području grada čime nastojimo olakšati mladim obiteljima njihovo stambeno pitanje i ostanak na području grada. Kroz ove mjere koje nam stoje na raspolaganju i koje primjenjujemo vjerujem da u mnogome pomažemo obiteljima u rasterećenju kućnog budžeta i olakšavamo im život na području našeg grada. Nitko ne zna što će nam vrijeme koje je ispred nas donijeti, no gradska uprava će uvijek stajati iza svojih stanovnika te im pomagati onoliko koliko to financijske prilike budu dopuštale – rekao nam je Goran Aladić.

Live stream

 

▶️ SLUŠAJTE UŽIVO

Upravo svira:

 

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Ivan Korov i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije