Gradske potpore za rješavanje stambenog pitanja mladih osoba

Gradske potpore za rješavanje stambenog pitanja mladih osoba

J A V N I   P O Z I V

za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora za poticanje rješavanjstambenog pitanja mladih osoba na području Grada Donjeg Miholjca u 2022. godini

I  PREDMET JAVNOG POZIVA

Predmet Javnog poziva je podnošenje zahtjeva  za dodjelu potpora iz Programa mjera  za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih osoba na području Grada Donjeg Miholjca u 2022. godini s ciljem naseljavanja mladih obitelji te sprečavanja raseljavanja istih s područja  Grada Donjeg Miholjca.

Navedene potpore predstavljaju bespovratna financijska sredstva iz Proračuna Grada Donjeg Miholjca u 2022. godini .

U okviru ovog Javnog poziva realiziraju se sljedeće mjere:

MJERA 1. : Financijska pomoć za kupnju građevinskog zemljišta ili stambenog objekta na području Grada Donjeg Miholjca

MJERA 2.: Financijska pomoć za gradnju obiteljske kuće (stambenog objekta) na području Grada Donjeg Miholjca

MJERA 3. : Financijska pomoć za poboljšanje kvalitete stanovanja ulaganjem u rekonstrukciju obiteljske kuće ili stana kojima se osigurava novi ili poboljšava postojeći stambeni prostor

MJERA 4.: Financijska pomoć za priključak na vodovodnu, plinsku i  električnu mrežu

II  KORISNICI

Korisnici mjera su mlade  osobe.

Mladom osobom, u smislu Programa, smatra se podnositelj zahtjeva i njegov bračni drug  pod uvjetom da :

a) nije navršio 41 godina života u godini u kojoj se raspisuje javni poziv  ili da barem jedan od bračnih drugova nije navršio 41 godina života u godini u kojoj se raspisuje javni poziv  koji ne  mora nužno  biti vlasnik nekretnine
b) rješavaju svoje stambeno pitanje, bilo stjecanjem vlasništva nad nekretninom  po prvi put, izgradnjom obiteljske kuće po prvi put ili rekonstrukcijom postojećeg vlastitog stambenog objekta.

Ukoliko je podnositelj zahtjeva stariji od 41 godina, a njegov bračni drug nije navršio 41 godinu života u godini u kojoj se raspisuje javni poziv, uz zahtjev treba priložiti i vjenčani list i rodni list  za bračnog druga kojima dokazuju bračni status i životnu dob.

Za potrebe ovog Javnog poziva izrazi koji imaju rodno značenje odnose se jednako na muški i ženski rod.

Korisnici potpora ne smiju imati nepodmirenih obveza prema Gradu Donjem Miholjcu u trenutku podnošenja zahtjeva po bilo kojoj osnovi, što će se utvrditi po službenoj dužnosti.

Kao prihvatljiv trošak po ovom Javnom pozivu priznaju se troškovi nastali nakon 08. listopada 2021. godine.

Na Javni poziv ne mogu se javiti  osobe kojima su odobrene potpore Grada Donjeg Miholjca po Programu mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih osoba na području Grada Donjeg Miholjca u 2020. i 2021. godini niti članovi njihove uže obitelji (bračni drug i djeca)  osim za mjeru Mjere 4.: Financijska pomoć za priključak na vodovodnu, plinsku  i električnu mrežu.

III   MJERE I POTREBNA DOKUMENTACIJA:

MJERA 1. : Financijska pomoć za kupnju građevinskog zemljišta ili stambenog objekta na području  Grada Donjeg Miholjca

Uvjeti za dodjelu potpore

Financijska pomoć se može odobriti podnositelju zahtjeva koji je kupio nekretninu koja se nalazi na području Grada Donjeg Miholjca - građevinsko zemljište ili stambeni objekt (kuću ili stan), a kupovinom te nekretnine podnositelj zahtjeva je po prvi puta  stekao vlasništvo te rješava svoje stambeno pitanje.Ukoliko je kupljena nekretnina u suvlasništvu s bračnim drugom, uvjet prvog stjecanja nekretnine odnosi se na oba bračna druga.

Građevinskim zemljištem za potrebe ovog Programa smatra se zemljište koje je izgrađeno, uređeno ili prostornim planom namijenjeno za građenje građevina odnosno građevinskim zemljištem smatra se katastarska čestica čiji je oblik, smještaj u prostoru i veličina u skladu s prostornim planom te koja ima pristup na prometnu površinu sukladno prostornom planu Grada.

Valjanim prijaviteljem smatra se i podnositelj koji je kupovinom građevinskog zemljišta ili stambenog objekta postao suvlasnikom na kupljenoj nekretnini zajedno sa svojim bračnim drugom, u jednakim suvlasničkim udjelima.

Za suvlasnički dio suvlasnik mora priložiti izjavu kojom potvrđuje da je suglasan i upoznat sa podnošenjem prijave za korištenje ove mjere.

Podnositelj zahtjeva kojem je odobrena financijska pomoć/subvencija za kupnju stambenog objekta na području  Grada Donjeg Miholjca i time postao Korisnikom ovog Programa, dužan je sebe i članove svoje obitelji prijaviti na adresi kupljenog stambenog objekta u roku 3 mjeseca od zaključenja kupoprodajnog ugovora te o tome obavijestiti Grad Donji Miholjac i zadržati to prebivalište slijedećih 10 godina.

Podnositelj zahtjeva je dužan sebe i članove svoje obitelji prijaviti na adresi kupljene nekretnine - građevinskog zemljišta u roku 2 godine od zaključenja Ugovora o dodjeli potpore te zadržati to prebivalište slijedećih 10 godina od dana zaključenja Ugovora o dojeli potpore,.

Korisnik je dužan u razdoblju od 10 godina od prijave na adresi kupljene nekretnine (u rokovima ranije navedenim), svake godine u mjesecu prosincu, od 01. do 31. dostaviti Gradu Donjem Miholjcu potvrdu/uvjerenje o prebivalištu, koje ne smije biti starije od 30 dana, da Korisnik i članovi njegove obitelji prebivaju na adresi nekretnine čija je kupnja sufinancirana ovim Programom mjera.

Intenzitet potpore

Podnositelj zahtjeva može ostvariti pomoć za kupnju na ime subvencije kupoprodajne cijene u iznosu od 40.000,00 kuna, na temelju valjano zaključenog kupoprodajnog ugovora uz uvjet da isti ugovor nije zaključen s članovima obitelji (srodnik po krvi u ravnoj liniji, a u pobočnoj do četvrtog stupnja) podnositelja zahtjeva i njegovog bračnog druga .

Ukoliko je kupoprodajna cijena nekretnine manja od 40.000,00 kuna, određuje se maksimalan iznos potpore u iznosu kupoprodajne cijene.

Podnošenje zahtjeva

Zahtjev se podnosi na obrascu Prijava na Mjeru 1., uz koji se prilaže propisana dokumentacija.

Mjera 2.: Financijska pomoć za gradnju obiteljske kuće (stambeni objekt)

Uvjeti za dodjelu potpore

Financijska pomoć se može odobriti podnositelju zahtjeva  koji je vlasnik građevinskog zemljišta na području Grada Donjeg Miholjca pod uvjetom da je nakon 08. listopada 2021. godine započeo izgradnju obiteljske kuće (stambenog objekta), da posjeduje dokaz o vlasništvu građevinskog zemljišta, da posjeduje važeći akt kojim se odobrava građenjete dokaz da mu je predmetna nekretnina prva i jednina nekretnina i  da na taj  način rješava svoje stambeno pitanje.

Valjanim prijaviteljem smatra se i podnositelj koji je suvlasnik na nekretnini (građevinskom zemljištu) zajedno sa svojim bračnim drugom, u jednakim suvlasničkim udjelima. Ukoliko je obiteljska kuća ( stambeni objekt) koji se gradi u suvlasništvu s bračnim drugom, ispunjavanje uvjeta iz ovog javnog poziva za ovu mjeru moraju dokazati oba suvlasnika.

Za suvlasnički dio suvlasnik mora priložiti izjavu kojom potvrđuje da je suglasan i upoznat sa podnošenjem prijave za korištenje ove mjere.

Prije odobravanja korištenja sredstava u okviru ove mjere, Grad Donji Miholjac zadržava pravo provjere i uvida na terenu po ovlaštenoj osobi svih kriterija o kojima ovisi odobravanje potpore.

Podnositelj zahtjeva je dužan u roku 2 godine od zaključenja ugovora o dodjeli potpore završiti građevinu te sebe i članove svoje obitelji prijaviti na adresi novonastale obiteljske kuće i zadržati to prebivalište  10 godina od zaključenja Ugovora o dodjeli potpore. Izuzetak od obveze zadržavanja prebivališta mogu imati djeca korisnika ukoliko se u međuvremenu osamostale ili osnuju svoje obitelji.

Korisnik je dužan u razdoblju od 10 godina od zaključenja Ugovora o dodjeli potpore (u rokovima ranije navedenim), svake godine u mjesecu prosincu, od 01. do 31. dostaviti Gradu Donjem Miholjcu potvrdu/uvjerenje o prebivalištu, koje ne smije biti starije od 30 dana, da Korisnik i članovi njegove obitelji prebivaju na adresi nekretnine čija je kupnja sufinancirana ovim Programom mjera.

Intenzitet potpore

Podnositelj zahtjeva može ostvariti financijsku pomoć za gradnju u iznosu od 40.000,00 kuna pod uvjetom da je gradnja iste  započela nakon 08. listopada 2021. godini.

Podnošenje zahtjeva

Zahtjev se podnosi na obrascu Prijava na Mjeru 2., uz koji se prilaže propisana dokumentacija.

Mjera 3.: Financijska pomoć za poboljšanje kvalitete stanovanja ulaganjem u rekonstrukciju obiteljske  kuće ili stana kojima se osigurava novi ili poboljšava postojeći stambeni prostor

Uvjeti za dodjelu potpore

Financijska potpora može se odobriti podnositelju zahtjeva koji je vlasnik obiteljske kuće ili stana,  prijavljen je  na istoj adresi, to mu je prva i jedina nekretnina i nakon 08. listopada 2021. godini izvršio je radove na rekonstrukciji iste štopodrazumijeva dogradnju, nadogradnju, adaptaciju i sanaciju postojećeg stambenog objekta.

U tu svrhu    dužan  je  dokazati da su radovi provedeni na rekonstrukciji postojećeg stambenog objekta doveli do poboljšanja uvjeta stanovanja, smanjenja troškova energije, bolje iskorištenosti stambenog prostora i slično. Kao dokaz obvezan je priložiti fotografije objekta prije i nakon izvedenih radova te troškovnik koji izrađuje ovlašteni inženjer građevinarstva. Za rekonstrukciju, dogradnju i nadogradnju primjenjuju se važeći propisi koji vrijede za gradnju te ako je sukladno tim propisima nužno ishoditi građevinsku dozvolu, zahtjevu se prilaže i građevinska dozvola

Valjanim prijaviteljem smatra se i podnositelj koji je suvlasnik na nekretnini   zajedno sa svojim bračnim drugom u jednakim suvlasničkim udjelima.

Za suvlasnički dio suvlasnik mora priložiti izjavu kojom potvrđuje da je suglasan i upoznat sa podnošenjem prijave za korištenje ove mjere.

Prije odobravanja korištenja sredstava u okviru ove mjere, Grad Donji Miholjac zadržava pravo provjere i uvida na terenu po ovlaštenoj osobi svih kriterija o kojima ovisi odobravanje potpore.

Korisnik je dužan u razdoblju od 5 godina od primljene financijske potpore svake godine u mjesecu prosincu, od 01. do 31. dostaviti Gradu Donjem Miholjcu potvrdu/uvjerenje o prebivalištu, koje ne smije biti starije od 30 dana, kojim dokazuje da Korisnik i članovi njegove obitelji prebivaju na adresi nekretnine čija je rekonstrukcija  sufinancirana ovim Programom mjera.

Intenzitet potpore

Podnositelj zahtjeva može ostvariti financijsku pomoć za rekonstrukciju stambenog objekta u visini 100 % prihvatljivih nastalih troškova u iznosu do maksimalno 20.000,00 kuna pod uvjetom da su troškovi materijala i radova na rekonstrukcijistambenog prostora u smislu poboljšanja kvalitete stanovanja nastali najranije nakon 08. listopada 2021. godine i plaćeni su do dana podnošenja zahtjeva.

Podnošenje zahtjeva

Zahtjev se podnosi na obrascu Prijava na Mjeru 3., uz koji se prilaže propisana dokumentacija.

Mjera 4.: Financijska pomoć za priključak na vodovodnu, plinsku  i električnu mrežu

Uvjeti za dodjelu potpore

Financijska potpora može se odobriti podnositelju zahtjeva koji je vlasnik obiteljske kuće ili stana,   to mu je prva i jedina nekretnina   te je nakon 08. listopada 2021. godini izvršio radove  na priključenju stambenog objekta   na vodovodnu, plinsku ili električnu mrežu.

Potpora se može odobriti podnositelju zahtjeva koji je prijavljen na adresi za koju traži priključak i podnositeljuzahtjeva koji nije prijavljen na adresi na koju glasi priključak, a vlasnik je nekretnine na kojoj se nalazi priključak,  uz uvjet da se prijavi na adresu nekretnine za koju je priključak izveden u roku od 3 mjeseca od dana sklapanja Ugovora o dodjeli potpore.

Valjanim prijaviteljem smatra se i podnositelj koji je suvlasnik na nekretnini zajedno sa svojim bračnim drugom u jednakim suvlasničkim udjelima.  

Za suvlasnički dio suvlasnik mora priložiti izjavu kojom potvrđuje da je suglasan i upoznat sa podnošenjem prijave za korištenje ove mjere.

Prije odobravanja korištenja sredstava u okviru ove mjere, Grad Donji Miholjac zadržava pravo provjere i uvida na terenu po ovlaštenoj osobi svih kriterija o kojima ovisi odobravanje potpore

Intenzitet potpore

Podnositelj zahtjeva može ostvariti financijsku pomoć  u maksimalnom iznosu do 8.500,00 kuna ( ukupno za sve priključke) i to:

- puni iznos troška za priključak na vodovodnu mrežu do najviše 8.500,00 kuna (u cijenu priključka ne priznaju se troškovi izrade šahta i projektno-tehničke dokumentacije)
- do najviše 2.500,00 kuna za priključak na plinsku mrežu(u cijenu priključka ne priznaju se troškovi projektno-tehničke dokumentacije)
- do najviše 2.500,00 kuna za priključak na električnu mrežu (u cijenu priključka ne priznaju se troškovi projektno-tehničke dokumentacije)

pod uvjetom da su troškovi  materijala i radova na priključenju  stambenog objekta na mrežu   nastali najranije od 08.listopada 2021. godine i plaćeni su do dana podnošenja zahtjeva

Podnošenje zahtjeva

Zahtjev se podnosi na obrascu Prijava na Mjeru 4. uz koji se prilaže propisana dokumentacija.

IV   SREDSTVA POTPORE

Ukupno raspoloživa sredstva namijenjena za dodjelu potpora po ovom Javnom pozivu iznose 670.000,00 kuna.

Po ovom Javnom pozivu jedan korisnik može podnijeti samo jednu prijavu.

V   NAČIN I ROKOVI PODNOŠENJA PRIJAVA I ISPLATA BESPOVRATNIH SREDSTAVA

Zahtjevi  za potporu   po ovom Javnom pozivu podnose se od dana 17. listopada 2022. godine na propisanim obrascima i uz priloženu svu potrebnu dokumentaciju  do iskorištenja sredstava predviđenih u Proračunu Grada Donjeg Miholjca za 2022. godinu odnosno  najkasnije do 30. studenog  2022. godine.

Propisane obrasce prijava i izjave sastavni su dio ovog Javnog poziva , a zainteresirani ih mogu dobiti u Gradu Donjem Miholjcu, Vukovarska 1, Donji Miholjac  ili preuzeti na internetskim stranicama Grada www.donjimiholjac.hr  .

Ispunjenu prijavu za korištenje sredstava i pripadajućudokumentaciju dostavlja se u zatvorenoj koverti osobno ili preporučenom poštom na adresu: Grad Donji Miholjac, Vukovarska 1, 31540 Donji Miholjac, Upravni odjel za komunalne,  gospodarske, društvene djelatnosti i stručne poslove s naznakom „Prijava na javni poziv za dodjelu  potpora za poticanje  rješavanja stambenog pitanja mladih osoba na području Grada Donjeg Miholjca  u 2022. godini i oznaku na koju se mjeru prijavljuju.

VI  POSTPAK DODJELE POTPORE

Pristigle prijave razmatraju se jednom mjesečno do kraja tekućeg mjeseca prema redoslijedu zaprimanja prijava  (dan i sat zaprimanja), do iskorištenja sredstava predviđenih u Proračunu Grada Donjeg Miholjca za 2022. godinu. Pregled i ocjenu prijava provodi  Povjerenstvo  koje imenuje Gradonačelnik i ukoliko ista udovoljava uvjetima Javnog poziva predlaže  Gradonačelniku donošenje Odluke o prihvatljivosti.

Ukoliko prijava nije potpuna, može se podnositelja prijave pozvati da u određenom roku dopuni prijavu odnosno dostavi dokumente koji nedostaju. Dopuniti prijavu moguće je do iskorištenja raspoloživih financijskih sredstava po javnom pozivu odnosno do  zatvaranja javnog poziva. Ukoliko u danom roku podnositelj ne otkloni nedostatak, njegova prijava neće se uzimati u obzir.

Prijava se smatra podnesenom s datumom dostave zadnjeg dokumenta za urednu prijavu.

Pojedinačne Odluke o dodjeli sredstava po ovom pozivu donosi Gradonačelnik.

Ugovor o dodijeljenoj financijskoj pomoći/subvenciji sklapaju Gradonačelnik i podnositelj zahtjeva.

Korisnik mjere iz ovog Programa dužan je prilikom potpisivanja Ugovora za dodjelu financijske pomoći/subvencije dostaviti instrument osiguranja u obliku ovjerene bjanko zadužnice na iznos koji pokriva iznos odobrene financijske pomoći/subvencije, u korist Grada Donjeg Miholjca .

VII   OSTALE ODREDBE

Grad Donji Miholjac zadržava pravo provjere i uvida na terenu po ovlaštenoj osobi i prije odobravanja mjere, a i nakon potpisivanja Ugovora o dodjeli financijske pomoći - subvencije  do rokova određenih za zadržavanja prebivališta određenih u Programu za pojedinu mjeru.

Grad Donji Miholjac aktivirat će instrument osiguranja ukoliko se naknadno utvrdi da je korisnik potpore odnosno podnositelj zahtjeva priložio neistinitu dokumentaciju ili u slučaju:

- da podnositelj zahtjeva odnosno korisnik mjere ne prijavi svoje prebivalište i prebivalište članova svoje obitelji u propisanim rokovima,

- ne izvršava ili ne izvrši obveze iz Ugovora za dodjelu financijske pomoći/subvencije

- ukoliko podnositelj ne zadrži prebivalište u roku određenom Programom - ukoliko podnositelj postupa protivno smislu ovog Javnog poziva,

- ukoliko podnositelj otuđi, proda ili daruje nekretninu za čiju kupovinu je primio financijsku pomoć/subvenciju, u roku određenom Programom.

Live stream

 

▶️ SLUŠAJTE UŽIVO

Upravo svira:

 

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Ivan Korov i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije