Na skupštini pčelarske udruge “Bagrem”

Na skupštini pčelarske udruge “Bagrem”

Tržište meda u Hrvatskoj je stabilno. Cijene su pristojne, ali sada je problem što nema dovoljno meda.

- Zbog sušnog ljeta realno je očekivati da će pčele dosta teško prezimiti budući da su matice smanjile legla - rekao je na skupštini pčelarske udruge Bagrem jedan od najiskusnijih miholjačkih pčelara Zvonko Božić.

On je također upozorio na uporabu nedozvoljenih pesticida na uljanoj repici kojim se suzbija repičin sjajnik.

Pčelarska udruga „Bagrem” u prošloj godini imala je 44 člana, a zbog poznate situacije s COVID-om članovi nisu sudjelovali na sajmovima kao i na većini drugih događanja.

- Krajem protekle godine smirivanjem situacije s pandemijom COVID-a krenule su i aktivnosti tako da je udruga sudjelovala na Danima meda u Osijeku gdje je ponovo osvojila nekoliko nagrada - rekao je predsjednik Zdenko Kovačević.

Prošla je godina u meteorološkom smislu bila izrazito nestabilna sa nekoliko toplih i hladnih valova što se nastavilo i na zimu na prelasku u 2022. Ovogodišnje proljeće bilo je isprekidano kišama upravo u vrijeme cvatnje repice i bagrema tako da su te paše bile slabe, dok lipe gotovo da i nije bilo. Dobro je medio jedino suncokret dok je posljednja značajnija paša zlatošipke izostala tako su pčelari morali prihranjivati pčelinja društva pogačom bili sirupom.

Uz varou protekle se godine u jednom slučaju na donjomiholjačkom području pojavila i američka gnjiloća legla. Uz inspekcijsku i veterinarsku intervenciju bolest je suzbijena, pri čemu je spaljeno osamdesetak košnica.

Pčelari su nezadovoljni iz razloga što se mnogi ne pridržavaju pašnog reda, kao i zbog sječe ionako malih površina pod bagremom, koja je jedna od najvažnijih pčelinjih paša.

Live stream

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije