Protiv nasilja nad ženama

Dan 25. studeni obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.Toga dana 1960. godine u Dominikanskoj Republici su od strane diktatorskog režima ubijene tri sestre Mirabal koje su se borile za demokraciju i ljudska prava pa tako i prava žena. Ovaj dan se obilježava odlukom Ujedinjenih naroda od 1999.

Nažalost nasilje nad ženama sveprisutno je i u Hrvatskoj tako da i mi imamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. To je 22. rujan. Toga dana1999. godine je suprug tijekom brakorazvodne parnice u sudnici Općinskog suda u Zagrebu ubio svoju suprugu ,njenu odvjetnicu i sutkinju. Povodom toga tragičnog događaja pokrenut je projekt Lily kojim se želi upozoriti da nasilje nad ženama spada u najteže oblike kršenja ljudskih prava.

Tim povodom je na središnjem gradskom trgu u Donjem Miholjcu održana preventivna akcija u kojoj su dijeljene majice letci i drugi promotivni materijali kako bi se senziblizirala javnost i ukazalo na ovaj stalno prisutni problem.

Najčešći oblici nasilja nad ženama , je nasilje u obitelji ,ali je sve više prisutno i nasilje nad ženama na poslu ,odnosno mobbing.

Zabrinjavajuća je činjenica da se svakih petnaest minuta u Hrvatskoj dogodi jedno zlostavljanje žena.

Iako postoji zakonski okvir kojim se kazneno ili prekršajno sankcioniraju počinitelji takvih djela Marko Marić službenik za prevenciju PU Osječko baranjske ističe kako je ipak nasilje najbolje prevenirati , jer kada dođe do tragedije tada je već kasno. On je pozvao građane da smognu građanske hrabrosti prijave ne samo naselje nad ženama neki svaki oblik nasilja koji se javlja u društvu.

Akciju su uz Policijsku upravu Osječko baranjsku i Policijsku postaju Donji Miholjac, podržali grad Donji Miholjac , Turistička zajednica i Udruga žena Ruže Viljevo.

Live stream

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive