Skupština Pčelarske udruge “Bagrem”

Skupština Pčelarske udruge “Bagrem”

- Na području Donjeg Miholjca, ali i cijele Hrvatske sve manje je medonosnog bilja pogotovo lipe i bagrema koje šumari smatraju nepoželjnim u svojim sastojinama - rečeno je na godišnjoj skupštini Pčelarske udruge Bagrem Donji Miholjac. Dogovoreno je da se sa skupštine uputi zahtjev prema Hrvatskom pčelarskom savezu koji bio u tom smislu trebao pregovarati sa Hrvatskim šumama.

Problem je i taj što nove selekcije poljoprivrednih medonosnih kultura, kao što su uljana repica i suncokret sve slabije mede, a sve ih se manje i sije.

Ova zima je problematična zbog toga što se smjenjuju topla i hladna razdoblja, a pčele su u zimsko mirovanje ušle relativno kasno i sa oslabljenim leglima.

Predsjednik Zdenko Kovačević, podnoseći izvješće o 2022. godini, izrazio je zadovoljstvo što se nakon problema s COVID-om u drugoj polovici protekle godine počelo ponovo raditi, tako da su donjomiholjački pčelari sudjelovali na brojnim manifestacijama, kao što su Dani meda u Osijeku, na ocjenjivanjima pića na bazi meda, a već tradicionalno Bagrem je sa nekoliko svojih članova bio prisutan na Miholjačkom sajmu te na tradicionalnom druženju s građanima na Badnjak. Tom prilikom pčelari su vrtićkoj djeci priredili degustaciju meda i proizvoda od meda.

Što se tiče prošlogodišnje pčelarske sezone predsjednik Kovačević ju je ocijenio relativno dobrom budući da su sve paše ponešto donijele, a pogotovo repica i bagrem, dok su ljetne paše zbog izrazite suše podbacile.

Zvonimir Božić, glasnogovornik udruge i ovoga puta je upozorio na uporabu nedozvoljenih zaštitnih sredstava, pogotovo na repici koje poljoprivrednici nabavljaju ilegalno u nekim susjednim zemljama.

Upozoreno je ponovno i na sve veće širenje varoe te na opasnu bakterijsku bolest američku gnjiloću legla.

Čestitajući na kvalitetnom radu, gradonačelnik Goran Aladić je obećao pčelarima da će grad na svojim površinama koje planira ozelenjeti, zasaditi medonosno bilje. Gradonačelnik je također pozvao članove udruge da se uključe u prodaju i na novoj tržnici, čija gradnja uskoro počinje, kao i da sudjeluju u najavljenim gospodarskim kontaktima s mjestom Kostrena.

Na skupštini je ponovno za predsjednika izabran Zdenko Kovačević i nova radna tijela, također u gotovo ne izmjenjenom sastavu.

Live stream

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije