Mario Katavić pobjednik 16. Kobasicijade u P.Moslavini

Mario Katavić pobjednik 16. Kobasicijade u P.Moslavini

Na području Donjeg Miholjca raste interes za proizvodnjom kobasica. Svjedoči to i broj od 37 predanih uzoraka suhe slavonske kobasice i 15 uzoraka kulenove seke na 16. kobasicijadi, koja je u organizaciji udruge Čuvara slavonske tradicije održana u Podravskoj Moslavini.

Uz zaštitu geografskog podrijetla na državnoj razini suha slavonska kobasica će uskoro, kako se očekuje, biti registrirana u Europskoj uniji zaštićenom oznakom izvornosti kao 36. poljoprivredno-prehrambeni proizvod iz Hrvatske.

- Ovaj projekt trajao je pet godina i odredio je standarde prema kojima se slavonska kobasica proizvodi, ali i dodatno popularizirao njenu proizvodnju - rekao je predsjednik Čuvara slavonske tradicije Stjepan Živković.

On je istaknuo prednosti koje pruža veliko tržište Europske unije.

- Znamo raditi i imamo proizvode vrhunske kvalitete, samo ih trebamo znati pravilno brendirati te marketinški osmisliti i prodati. Dodao je kako je proizvodnja slavonske kobasice velika prilika pogotovo za mlade obitelji koje od toga posla mogu vrlo dobro živjeti.

Također je naglasio pomoć stručnih institucija koje su sudjelovale u ovom značajnom projektu, a to su prvenstveno Prehrambeno-tehnološki i Agrobiotehnički fakultet u Osijeku te Veterinarska stanica Mihael Donji Miholjac.

Sudionici kobasicijade su s obzirom na broj bodova nagrađeni zlatnim, srebrnim i brončanim medaljama.

Najbolju kulenovu seku napravio je Nikola Barišić iz Valpova, dok je nagradu za najbolju suhu slavonsku kobasicu dobio Mario Katavić iz Donjeg Miholjca.

Kako niti jedan nije bio prisutan na dodjeli  nagrada, za recept smo upitali prošlogodišnjeg pobjednika kobasicijade Juricu Duvnjaka iz Koške. On kaže, kako se u izradi kobasice trebaju koristiti samo kvalitetni komadi mesa od svinje stare najmanje godinu dana uz dodatak začina i tvrde leđne slanine. Kobasica se suši na grabu, ili bukvi. Ove godine, kao i proteklih prisutni su problemi sa velikom vlagom zraka i visokim temperaturama koje ometaju sušenje i zrenje kobasica.

Inače Jurica Duvnjak je ove godine dobio i jednu od zlatnih medalja za kulenovu seku.

Live stream

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije