Moždani udar - treći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj

Moždani udar - treći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj

- Moždani udar treći je uzrok smrtnosti u Hrvatskoj . U protekloj godini od njega je umrlo 5011 ljudi što je osam posto ukupno umrlih osoba -  rečeno je na javnoj tribini održanoj u Srednjoj školi u Donjem Miholjcu pod nazivom Liječenje i prevencija moždanog udara.

- Postoje dva osnovna tipa moždanog udara ishemijski - uzrokovan ugruškom koji začepi arteriju i onemogući protok krvi i hemoragijski - uzrokovan puknućem krvne žile. Ovaj drugi je rjeđi, ali i puno opasniji s lošijim prognozama liječenja - rekla je dr. Mirjana Čubra s Klinike za neurologiju KBC-a Osijek. Ona je upozorila na najčešće simptome moždanog udara te na što hitnije javljanje liječniku. Naime, poznato je da već u prvoj minuti dolazi do propadanja oko dva milijuna moždanih stanica, a dalje se stanje još drastičnije pogoršava.

Dr. Tihana Gilman Kuric upozorila je na osnovne faktore rizika te naglasila kako je potrebno već u ranoj fazi života usvojiti dobre zdravstvene i prehrambene navike čime se znatno mogu smanjiti rizici od moždanog udara.

Osim liječenja lijekovima koji razbijaju ugruške, posljednjih desetak godina u svijetu se, pa tako i kod nas, u liječenju akutnog ishemijskog moždanog udara primjenjuje minimalno invazivna metoda mehaničke trombektomije. Radi se o uvođenju katetera kojim se dolazi do ugruška u mozgu koji se izvlači iz žile. Metoda ima visoki stupanj učinkovitosti, te omogućava ponovno uspostavljanje prekinute cirkulacije u više od 75 posto bolesnika. Postupak je u KBC-u Osijek prvi puta primijenjen prije tri godine, a o tome je na tribini govorio dr. Vjekoslav Kopačin sa Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Osijek.

Najbolji uspjesi se postižu ako je intervencija odrađena u roku do šest sati.

Odlično posjećena tribina održana je u sklopu projekta „Put do zdravlja - prevencija koronarnih i malignih bolesti na području grada Donjeg Miholjca i općine Viljevo”. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a njegova je vrijednost 42.705,95 eura.

Live stream

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije